VadeVi
L’Olivera Únic, el primer vi de Botritys de la Cooperativa

L’Olivera Cooperativa presenta el seu primer vi elaborat amb raïm afectat per Botritys Cinérea">, un fong que en condicions controlades produeix l’anomenada podridura noble, un fenomen gairebé màgic que capgira la dissort del raïm afectat per convertir-lo en un fruit extravagant que dóna vins d’una extraordinària qualitat.

L’Olivera Únic és el nom d’aquest nou vi que és fruit de la verema del 2014, una verema que serà recordada per les insistents pluges i les temperatures relativament baixes que van ser les responsables de l’aparició de la temuda Botritys que, lluny de fer malbé tota la collita, a les finques que L’Olivera té a Nalec va acabar transformant-se en l’anomenada podridura noble.

D’aquesta verema exigent que demana el raïm botrititzat, en surt aquest experiment que ara és L’Olivera Únic, el primer de L’Olivera elaborat amb raïm afectat per podridura noble i el primer, també, amb un cupatge de Xarel·lo (75%) i Garnatxa Blanca (25%), dues varietats blanques que es van plantar, el 2006, a la vinya de Nalec i que, com la resta de finques de L’Olivera, cultivem sota els criteris de l’agricultura ecològica.

Després de set mesos i 20 dies en barrica, L’Olivera Únic ha deixat el seu habitacle de fusta, per ensenyar-se al món i deixar-se tastar. Gairebé 8 mesos en dues bótes de fusta francesa i americana que han servit per buscar l’harmonia i l’elegància que, en paraules dels elaboradors, se li aprecia en el tast.

Hi haurà un L’Olivera Únic cada any, però serà cada any diferent

Aquesta és la carta de presentació del nou vi, un experiment de la cooperativa que no serà cap any igual. Aquest nou vi serà nou cada any amb noves varietats, nou cupatge i nou perfil, esdevenint la síntesi de l’esforç per innovar i buscar noves maneres de treballar el vi, el resum de tot un any d’experimentació. “I com que no hi ha anys iguals, tampoc hi haurà un Únic igual”, expliquen els creadors. Per això, L’Olivera Únic és una edició molt limitada, fruit dels poc més de 1.800 quilos de raïm botrititzat que es va recollir durant la passada verema.

El joc: Comprar el vi abans que estigui fet

A més de ser una edició molt limitada, L’Olivera Únic no està disponible en botigues ni en els circuits comercials habituals, sinó que només es pot adquirir a través de la botiga online de L’Olivera.

A més, només es pot comprar a l’avançada, és a dir, abans que el vi estigui acabat. Per això, adquirir-lo és un acte de fe amb els ulls tancats, un joc que busca complicitat del consumidor per tal de fer-lo partícip del procés d’elaboració d’aquest nou vi, amb l’objectiu de que el seu naixement sigui un moment compartit entre tots. Les persones interessades poden fer un seguiment en directe del procés del vi, a través del web de L’Olivera Únic. Es tracta, segons paraules de la cooperativa, “d’un apadrinament, un joc que combina confiança i complicitat i que convida als consumidors a ser testimonis del moment màgic que sempre és el naixement d’un nou vi”.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa