VadeVi
La Conca de Barberà aposta per l’enoturisme i estrena un centre d’interpretació

El primer reglament de la Denominació d’Origen Conca de Barberà i el seu Consell Regulador van ser aprovats per l’Ordre de 19 de novembre de 1985, ara fa 25 anys, i s’aprofita l’avinentesa per a inaugurar el centre d’interpretació enoturístic.

L’evolució de la viticultura ha esta molt lligada a l’evolució històrica de la comarca. Els antecedents més remots es troben en temps dels romans i fins i tot abans. Però va ser amb l’edat mitjana quan va agafar rellevància. Les ensenyances dels monjos de les ordes del Cister i del Temple han passat de generació en generació, fins a l’actualitat. La comarca ha estat pionera en l’elaboració sindicada del vi i conserva encara el seu patrimoni, les “Catedrals del vi”.

La torre del vi
L’Ajuntament de Montblanc ha cedit una de les torres del recinte emmurallat per tal d’ubicar-hi aquest centre d’interpretació enoturístic, que compartirà espai amb la nova seu del Consell Regulador. Les antigues oficines situades al Palau Alenyà se ‘aniran capa a aquesta torre del Portal de Sant Antoni, ubicada al número 2 del carrer de la Volta. La planta baixa acollirà el centre d’interpretació, on el públic podrà recollir tota mena d’informació pel que fa als vins i caves de la Conca, dels cellers cooperatius i dels viticultors que els elaboren i embotellen. A la planta superior hi haruià les dependències administratives i altres del Consell Regulador.

Potenciar l’enoturisme és el principal objectiu.L’important patrimoni cultural i paisatgístic de la comarca inclou bells indrets, paisatges envoltats de vinyes i un aparador d’atractives localitats que conviden a ser visitades per descobrir de ben a prop l’univers del vi.


Ampolla commemorativa
Al Mercat de Vins i Caves durant la Setmana Medieval de Montblanc es va presentar una copa commemorativa dels 25 anys. Divendres 19 de novembre es presentarà una ampolla molt especial, una Màgnum amb una etiqueta commemorativa d’aquestes noces d’argent, i amb un vi representatiu dels encants i particularitats del clima i el sòl del territori.

Un any ple de novetats
Totes les activitats que es venen desenvolupant i es faran durant aquest any i part del 2011 s’emmarquen i portaran el segell del 25è aniversari de la fundació de l’entitat. Un dels principals reclams turístics és el Monestir de Poblet i la Ruta del Cister, motiu que ha fet que a l’entrada del monestir, des del passat juliol, s’hagi obert un punt de promoció del sector vitivinícola sota el nom de Vinum Conca. Es tracta d’un local per comercialitzar inicialment vins i caves produïts a la zona i que s’ampliarà a altres productes agroalimentaris.

Una altra acció important ha estat la celebració de la primera Festa del Trepat a Barberà de la Conca on es podien tastar tots els vins fets a partir de trepat que s’elaboren a la zona.

El món del vi té una plasticitat especial que ha inspirat i inspira a molts artistes. Per aquest motiu s’està treballant en l’elaboració d’una exposició fotogràfica que s’inaugurarà durant el 2011. Els fotògrafs de la Conca Albert Carreras i Lourdes Rué són els encarregats de la producció d’aquesta obra fotogràfica que té com escenari els racons de cellers, cooperatives i vinyes de la Conca de Barberà.


La DO Conca de Barberà fa 25 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa