VadeVi
La DO Empordà recull un 8% menys de raïm que l’any passat
  • CA

El Consell Regulador de la DO Empordà ja té pràcticament totes les dades entrades dels 41 cellers, i per tant s’espera que les dades definitives no s’allunyin de les estadístiques actuals que apunten a una caiguda de la producció del raïm entre un 6 i un 8%, a diferència de les previsions de la verema a tot l’àmbit català que parlaven d’una caiguda del 15%. Pel que fa a la varietat de raïm, la verema de vi blanc ha caigut en un 13,5 % mentre que la del negre és un 2,25% inferior a l’any passat.

La collita d’aquest any és de “molta qualitat” i el raïm s’ha desenvolupat amb normalitat fins a principis d’agost. La primavera ha estat plujosa, però a partir del maig no ha plogut amb gaire intensitat i, juntament amb les altes temperatures i una humitat baixa, han fet que el clima fos sec. Això ha provocat que les vinyes plantades a muntanya, on les terres són més primes i retenen menys l’aigua, han reduït la producció en un 40% i el raïm ha quedat petit. Per contra, les vinyes plantades a la plana, on els terrenys són més profunds, han aguantat millor la sequedat i la producció ha estat molt similar a l’any passat.
[[frase]]
Les varietats que millor han suportat aquesta climatologia han estat les autòctones, com ara la garnatxa i el samsó. Algunes varietats, com el merlot i el moscatell de gra petit han incrementat la producció en un 12,8% i un 10,1%, segons les dades de què disposa actualment la DO Empordà.

A causa d’aquesta calor, es va optar per a fer una verema fraccionada i la collita del raïm es va avançar 10 dies. Es va començar per les varietats blanques a partir del 12 d’agost i s’ha continuat recollint el raïm fins ben entrada la primera quinzena d’octubre. Segons explica Alícia Juher, tècnica de DO Empordà, els responsables de les vinyes han recollit el raïm “en el seu moment òptim” en funció de cada zona, i per tant s’espera que la qualitat d’aquesta campanya sigui “molt bona”. Per altra banda, la sanitat del raïm ha estat excel·lent durant tot el procés, a diferència de l’any passat en què algunes varietats van patir algun fong, i l’acidesa ha estat “molt equilibrada” amb la graduació. Cal destacar també la benevolència del temps, que ha permès recollir el raïm en el seu millor estat.

Preu del raïm
Pel que fa al context de crisi actual, el preu del raïm ha baixat una mica respecte l’any passat. Tot i això, Alícia Juher assegura que a la DO Empordà no es viu la problemàtica que tenen algunes viticultors com per exemple els del Penedès, que aquest any no sabien si podrien vendre tot el raïm després que algunes marques importants els informessin per carta que reduirien un 40% la compra de raïm, una mesura molt criticada pels sindicats i el Govern. A l’Alt Empordà, hi ha cellers grossos que són cooperatives i molts es produeixen el seu vi, i per tant no depenen de grans marques com passa en altres zones.


Alícia Juher, tèncica de la DO Empordà FOTO: LOURDES CASADEMONT / ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa