VadeVi
La DO Montsant analitza la garnatxa i carinyena per al projecte de zonificació
  • CA

Tècnics del Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i enòlegs i elaboradors de la DO Montsant han participat aquest dilluns en un tast de 19 microvinificacions de garnatxa i carinyena, un tast que s’emmarca en l’estudi d’aquestes varietats i que està lligat al projecte de zonificació d’aquesta denominació d’origen.

L’objectiu d’aquest estudi, que recau en mans de VITEC, és seguir treballant en la zonificació de la DO Montsant en base a les característiques del vi. Així doncs, i partint de la delimitació de la DO en 6 zones que estipulava un primer estudi realitzat per l’INCAVI, es vol conèixer com les diferències climàtiques i de sòls influeixen en els vins, per poder així establir un vincle entre el tipus de vi i les diferents zones, cada una d’aquestes amb característiques pròpies.

Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, afirma que “el coneixement i la recerca són una de les nostres prioritats”, i continua dient que “si som capaços de millorar el coneixement que tenim del nostre territori i les nostres vinyes, això ens servirà per al dia a dia al camp i al celler, però també a l’hora de traslladar a professionals i consumidors qui som en base a un argumentari molt ben fonamentat”.

L’elecció de prosseguir l’estudi en base a les característiques dels vins amb garnatxa i carinyena es deu al fet que aquestes són les varietats més conreades a la DO Montsant i, en conseqüència, les que predominen en els vins sota la seva empara. De fet, el 94% de la vinya conreada a Montsant correspon a varietats negres, on la garnatxa en suposa un 34% i la carinyena un 30%.

L’estudi centrat en aquestes varietats es va iniciar el 2015 i es durà a terme durant els propers 3 anys. El procediment seguit en aquesta fase de l’estudi ha consistit en la selecció d’unes vinyes en plena producció i plantades segons els sistemes de conducció, densitat i portainjert predominants. Aquestes vinyes es troben en parcel·les que, per climatologia i sòls, són representatives de cada una de les 6 zones definides.

A partir d’aquesta selecció, doncs, és farà el seguiment i les vinificacions de cada vinya, vinificacions que se sotmetran a anàlisis de laboratori i, com ha estat el cas d’aquest dilluns, a anàlisis sensorials per part d’experts. D’aquesta manera, l’objectiu final d’aquest estudi és poder establir un vincle entre el vi i el territori, refermar-ne la seva identitat i explotar-ne el potencial vitícola.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa