VadeVi
La DO presenta el primer catàleg de sòls de la DO Terra Alta durant la Fira

El Consell Regulador ha fet coincidir la presentació del primer Catàleg de Sòls de la Terra Alta amb la tercera edició de la fira de la DO tot i que es tracta d’un treball dut a terme durant l’any 2008.

Es tracta d’ “un treball tècnic de gran importància per aprofundir en el coneixement” de la Terra Alta, segons fonts del consell regulador. Anton Monner, enginyer agrònom especialista en sòls i redactor del Catàleg, ha presentat el treball en el marc de la 1a Jornada Tècnica Vitivinícola.

L’origen dels sòls de la DOTA rau en dos fets fonamentals: l’aixecament de les serres de calar (Pàndols, Cavalls i el Port) i la deposició de llims -d’origen encara desconegut- arreu de la zona de producció en característiques dunes, els panals. Durant la ponència, Monner ha destacat la necessitat de preservar el patrimoni geològic de la Terra Alta i utilitzar-ne el seu coneixement per millorar la qualitat dels productes i el seu valor afegit en el mercat.
[[frase]]
El catàleg inclou la definició de 17 tipus de sòls diferents que es poden trobar a la comarca, dels quals cal destacar els sòls en panal, una tipologia que només es troba a la Terra Alta i en algun punt de la Ribera d’Ebre.

La 1a Jornada Tècnica Vitivinícola també ha comptat amb altres ponències. Per una banda, la presentació d’un estudi sobre la influència del clima regional en la composició del raïm. Segons han apuntat Montse Nadal i Maite Edo – responsables de l’estudi encarregat a la URV per Unió Corporació Alimentària- la influència del mesoclima a nivell de parcel·la és més determinant que el factor anyada en la qualitat del raïm. Amb això, han deixat entreveure que el coneixement de la parcel·la és clau com a input en la gestió d’operacions.

Per la seva banda, Agustí Villarroya, l’especialista en viticultora del Departament d’Agricultura, ha explicat les claus de la verema mecanitzada, pràctica cada cop més estesa arreu de la Terra Alta i amb immenses possibilitats per millorar la gestió de la verema a nivell de parcel·la i integrar-la en la gestió enològica.

La primera jornada ha comptat amb la participació de prop de 70 assistents, entre viticultors, cellers i tècnics. A la cloenda, Jaume Descarrega, president del Consell Regulador, ha anunciat que en les properes edicions de la Fira la primera jornada del programa tindrà caràcter itinerant arreu dels municipis de la Terra Alta.


Unes vinyes cultivades en sòl en panal a la Terra Alta FOTO: CRDOTA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa