La DO Terra Alta impulsa un pla col·lectiu de reconversió de la vinya

Les varietats recomanades pel Consell Regulador, encapçalades per la garnatxa blanca, suposen el 84 % de pla

El tercer pla col·lectiu impulsat pel Consell Regulador aplegarà 159 titulars i afectarà 250 hectàrees de vinya. Foto: DO Terra Alta

El Consell Regulador DO Terra Alta ha formalitzat avui una sol·licitud d’aprovació del pla col·lectiu que impulsa en el marc de l’Ordre AAM/4/2012, de 16 de gener, per la qual es convoquen els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya per a la campanya 2011/2012.

La sol·licitud inclou un total de 159 persones agricultores inscrites a la DO Terra Alta –68 % professionals- i afectarà un total de 244,17 hectàrees de vinya. Aquestes xifres tornen a situar aquest pla col·lectiu com el de referència a la comarca de la Terra Alta i un dels més importants de Catalunya.

La major part de la superfície, concretament 234,39 has, corresponen a mesures de reestructuració que a més de la plantació, inclouen accions d’arrencada (48% de les mesures), abancalament (85%), desinfecció (5%) i emparrat (89%).

Seguint la tendència del darrer pla col·lectiu (any 2008) les varietats de raïm recomanades pel Consell Regulador segueixen marcant la pauta en l’elecció del cep de les noves plantacions i replantacions. Concretament suposen el 84 % del pla, destacant especialment la garnatxa blanca amb un 40% sobre el total projectat. Segueixen amb importància el macabeu (21 %), la garnatxa negra (13%), la parellada (5%) i el samsó o carinyena (5%). El 16 % restant es reparteix entre 9 varietats diferents. La necessitat de diversificar l’explotació vitícola a nivell d’època de maduració (i recol·lecció) del raïm, l’adaptació de la varietat a les condicions de la parcel·la i en menys importància, la demanda dels cellers, són les principals causes que justifiquen aquest ampli ventall varietal.

Un cop el Departament d’Agricultura aprovi el pla s’iniciarà la tramitació de les sol·licituds d’ajut per part dels serveis tècnics del Consell Regulador, gestió que s’allargarà fins a primers d’abril. El secretari de la corporació i representant del pla, Jaume Martí, destaca la importància d’aquest nou paquet de mesures de reestructuració per la viticultura de la comarca i el manteniment del mapa varietal actual, clarament dominat per les varietats tradicionals i de major potencial enològic i comercial.

Nou comentari