La Garnatxa blanca és l’estrella

Entitats organitzadores, ponents i participants, destaquen la bona acollida de la iniciativa del distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca”

Gandesa ha acollit la celebració d’una jornada tècnica sobre la varietat garnatxa blanca, promoguda per l’Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i organitzada amb el suport del Consell Regulador DO “Terra Alta” (CRDOTA), l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i VITEC Parc Tecnològic del Vi, amb el suport de l’Ajuntament de Gandesa.

El president del CRDOTA, Jaume Descarrega, ha volgut adreçar “un agraïment especial” a l’ICEA per haver considerat la Garnatxa blanca dins de les seves accions divulgatives entorn les varietats de raïm tradicionals a Catalunya. En l’acte de presentació, hi ha hagut representació de totes les entitats organitzadores, destacant la presència del director general de l’INCAVI, Jordi Bort i del president de l’ICEA, Josep Maria Vives. També ha presidit l’acte de presentació Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta.

La transferència de coneixements i experiències
L’esdeveniment ha comptat amb la participació de 48 assistents. INCAVI ha presentat els primers resultats de la “Caracterització enològica de la Garnatxa blanca” i la “Recerca de llevats autòctons en Garnatxa blanca”.

El Parc Tecnològic del Vi ha presentat resultats sobre ”Avaluació de la Garnatxa blanca en el procés de vinificació” (un dels primers estudis impulsats per VITEC des de l’inici de la seva activitat a l’any 2008). A nivell més general, s’han presentat comunicacions sobre la història, caracterització vitícola, importància i distribució geogràfica d’aquesta varietat.

La jornada també ha comptat amb les intervencions d’una representació dels enòlegs dels cellers inscrits al CRDOTA, qui han aportat la seva experiència pràctica entorn la producció de vins monovarietals de garnatxa blanca. Finalment, un tast comentat de vins “Terra Alta Garnatxa blanca” ha permès fer una petita radiografia de la gran qualitat i singularitat d’aquestes elaboracions. Des de l’ICEA s’ha anunciat que per al 2012 està prevista l’edició d’un Dossier Agrari que contindrà totes les comunicacions presentades.

El marc de la jornada també ha servit per fer una breu presentació del distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca”. Jaume Martí, secretari del CRDOTA ha destacat que la iniciativa del distintiu és “pionera i pel moment, única a Catalunya”. Tothom ha coincidit en valorar molt positivament el nou distintiu com a estratègia de diferenciació i valorització de la producció vitivinícola del conjunt de la DO “Terra Alta”.

Des de la vigència d’aquest distintiu – a primers d’aquest any – han estat 18 partides de vins de 10 cellers diferents les que han aconseguit la qualificació “Terra Alta Garnatxa blanca”, amb un volum total de 242.900 litres.


LA JORNADA VA APLEGAR 48 PARTICIPANTS FOTO: DO TERRA ALTA

Nou comentari