La garnatxa i la carineya, cada cop més majoritàries a la DOQ Priorat

Les dues varietats negres autòctones representen el 64% dels 4.813.854 quilos de raïm del 2012

La Denominació d’Origen Qualificada Priorat ha recollit més de 4,8 milions de quilos de raïm en la campanya de verema 2012. En termes quantitatius, la verema d’enguany ha estat lleugerament inferior respecte a la producció del 2011: en total s’han produït 4.813.854 quilos, un volum similar al de la verema 2010. D’aquesta manera, l’evolució de la producció de raïm a la DOQ Priorat durant els darrers anys ha estat la següent:

Quantitativament, la garnatxa negra i la carinyena (o samsó), les varietats recomanades en aquesta denominació d’origen, segueixen essent les grans protagonistes de la verema. La suma d’ambdues varietats representa un 63,73% del total de la producció d’enguany, un dels percentatges més elevats dels darrers anys (el 2011 el volum de garnatxa negra i carinyena respecte al total de la producció fou del 61,12% i, al 2010, del 59,30%).

L’evolució del pes que aquestes varietats han tingut durant els darrers anys a la DOQ Priorat és el següent:

EVOLUCIÓ DEL PES DE LES VARIETATS RECOMANADES A LA DOQ PRIORAT
DURANT ELS DARRERS ANYS (en %)
Varietat any
2007 2008 2009 2010 2011 2012
Garnatxa negra 43,60% 45,84% 41,30% 38,10% 41,07% 42,12%
Carinyena 18,74% 18,91% 21,90% 21,20% 20,05% 21,61%
TOTAL 62,34% 64,75% 63,20% 59,30% 61,12% 63,73%

La importància de la garnatxa negra i la carinyena no és casual a la DOQ Priorat. La gran adaptabilitat d’aquestes varietats al sòl de llicorella i al clima s’evidencia encara més en anys secs com el que hem tingut enguany.

Estat sanitari excel·lent

La poca pluviometria durant la primavera i l’estiu van afavorir que la sanitat de la verema fos excel·lent. En aquest sentit, cal destacar que la pluja acumulada de gener a octubre a l’estació meteorològica de Torroja del Priorat fou de 366 l/m2. Fins a mitjans-finals d’agost no es va observar estrès hídric a la planta i el raïm va fer bé els diferents processos biològics. Aquest 2012 ha destacat per un decalatge important entre grau alcohòlic i maduració fenòlica.

Aquesta diferència sembla que s’està accentuant als darrers anys i sembla ser que el grau accelera el seu increment durant l’agost i roman més estable durant setembre i octubre, cosa que permet una bona maduració del raïm.

Pel que fa als estadis fenològics en les diferents varietats i/o zones s’aprecià més diferència en funció de la zona que no pas en funció de la varietat. Així, hi va haver fins a tres setmanes de diferència entre la Morera de Montsant i el Molar pel que fa a estadi fenològic. També cal tenir en compte la diferència d’alçada (100 metres d’alçada a la vinya més baixa al Molar respecte els 750 de la vinya més alta de la Morera de Montsant). Així, s’aprecià aproximadament una setmana de diferència per cada 200 metres d’alçada.

La verema 2012 es va avançar lleugerament respecte d’altres anys a causa de la manca de pluges, les fortes calors i a l’elevat grau alcohòlic, entre altres factors. Cal destacar que la verema es va compactar en el temps, ja que la manca de pluges durant el mes de setembre va permetre que es desenvolupés sense interrupcions. El dia 20 d’agost s’iniciava la verema a la DOQ Priorat amb la varietat merlot a la zona del Lloar, i es va generalitzar a partir de la segona quinzena de setembre a tota la denominació d’origen. A finals d’agost es començaven a veremar les varietats blanques i algunes de negres de cicle curt a les Solanes del Molar, zones baixes del Lloar i Gratallops, mentre que a mitjans-finals d’octubre només restaven per veremar algunes carinyenes i alguna garnatxa a les parts més altes i fresques de la DOQ Priorat.

Tot i que encara és aviat per a jutjar la qualitat de la verema del 2012, el president de la DOQ Priorat, Toni Alcover, ha apuntat que “gràcies a la complexitat de la DOQ Priorat, podem esperar grans vins a l’alçada del prestigi de la nostra denominació d’origen”. Pel que fa a les diferents varietats de raïm cal matisar que la garnatxa i la carinyena (les més representatives dels vins de la DOQ Priorat) van aguantar correctament l’estrès hídric. Gràcies a un millor comportament hidrodinàmic també s’observà una molt bona resistència a la sequera tant en les vinyes velles com en aquelles on s’hi practiquen mètodes

de conreu del sòl.

Desglossament per varietats

La producció total de la verema 2012 ha estat de 4.813.854 quilos. Cal destacar que garnatxa i carinyena sumen quasi un 64% de la producció i que enguany aquestes varietats han demostrat estar molt ben adaptades i han ajudat a consolidar la producció total de la DOQ Priorat al voltant dels 5 milions de quilograms.

La DOQ Priorat és l’única denominació d’origen qualificada a Catalunya i una

de les dues úniques amb aquest segell a l’estat espanyol, d’acord amb els

processos i sistemes de producció que se segueixen en aquesta regió

vitivinícola.

COLLITA 2012: DESGLOSSAMENT PER VARIETATS
Garnatxa negra 2.027.762 42,12%
Carinyena 1.040.224 21,61%
Cabernet sauvignon 604.356 12,55%
Sirà 506.866 10,53%
Merlot 339.685 7,06%
Garnatxa peluda 22.760 0,47%
Ull de llebre 20.059 0,42%
Cabernet franc 15.489 0,32%
Pinot noir 517 0,01%
Garnatxa blanca 136.804 2,84%
Macabeu 48.108 1,00%
Pedro Ximénez 20.582 0,43%
Viognier 14.419 0,30%
Pansal 7.410 0,15%
Moscatell d’Alexandria 3.845 0,08%
Picapoll blanc 2.644 0,05%
Moscatell de gra petit 1.607 0,03%
Chenin 717 0,01%
TOTAL 4.813.854 100,00%
TOTAL NEGRES 4.577.718 95,09%
TOTAL BLANQUES 236.136 4,91%

La DOQ Priorat és l’única denominació d’origen qualificada a Catalunya i una de les dues úniques amb aquest segell a l’estat espanyol, d’acord amb els processos i sistemes de producció que se segueixen en aquesta regió vitivinícola.

Nou comentari