La gastrosexologia i Sant Sadurní

Mónica Novas al CIC Fassina de Sant Sadurní. Foto: VADEVI.cat

Aquest dimecres la gastrosexòloga Mónica Novas i la blocaire de cuina Rocío Garrido, totes dues provinents de Galícia, van visitar Sant Sadurní d’Anoia. La visita al CIC Fassina i a l’Espai Xocolata de Simon Coll van generar moviments a les seves xarxes socials, per mitjà de les fotos i comentaris que anaven fent de la visita.

Mònica Novas, psicòloga clínica, sexòloga i creadora gastronòmica, és la inventora del concepte de gastrosexologia, sobre el qual imparteix conferències, tallers a restaurants i escriu en diverses publicacions articles que recopila al seu web, gastrosexologia.com .

La gastrosexologia és un concepte que sorgeix de la fusió de la psicologia, la sexologia i la cuina i tracta d’explicar els mecanismes d’excitació fruit del plaer de menjar o cuinar per un comensal. Implica variables com la diversitat de temperatures, de textures, de records, d’olors i, sobretot, la importància de la suggestió en l’obtenció de plaer. Segons Novas, ‘és més important la suggestió que els tan anomenats productes afrodisíacs’. Es tracta d’aplicar els coneixements que té en psicologia i sexologia per incrementar el plaer que produeix menjar i beure, per tal de potenciar aquestes sensacions en la vida diària. Per això molts creatius de la restauració s’han interessat per aquest projecte.

Mònica Novas, que venia a impartir una conferència a Barcelona, anava acompanyada de Rocío Garrido, coneguda a Galícia pel seu bloc que recupera menjars tradicionals gallecs, cocinademiabuelo.blogspot.com , amb quasi mil seguidors, i autora el llibre ‘Cociñando Coas. Razas autóctonas’.

Promoció de la ciutat

Novas i Garrido, després de conèixer l’Ajuntament, es van mostrar encantades amb la visita al Centre d’Interpretació del Cava, CIC Fassina, on van poder conèixer el món de la vinya i del producte estrella de Sant Sadurní, el cava, així com amb la visita que els va oferir l’Espai Xocolata de Simon Coll, on van poder degustar un altre dels productes que identifiquen el municipi: la xocolata. Mònica Novas va quedar admirada amb el Celler de la Fassina i el va trobar un lloc idoni per dur a terme alguna de les seves ponències, on combina el tast gastronòmic suggestionant els participants mitjançant de pel·lícules i música.

A la tarda la visita va continuar a alguns establiments de la vila, com les Caves Recaredo i Castell de Vilarnau i Cal Feru.

Nou comentari