VadeVi
La Generalitat crea un observatori dels preus agraris
  • CA

El govern ha donat llum verda a la creació de l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, que analitzarà els preus dels productes i l’evolució que registren des que surten del camp fins que arriben a les botigues.

El nou organisme neix sobretot amb la vocació d’aportar transparència al mercat però el sector considera que s’hauria d’anar més enllà i crear una llei que estableixi un màxim de marges comercials. És “una eina tècnica que serveix per avaluar el procés i dotar de transparència el procés”, segons el director general de Planificació i Relacions Agràries Antoni Díaz. “No podem intervenir en el mercat ni marcar preus”, però amb l’observatori, el govern disposarà d’ “una informació que es pot utilitzar per fer determinades polítiques”.
[[frase]]
Els pagesos fa temps que denuncien que no arriben a final de mes i, en canvi, la gran distribució encareix el producte a vegades fins a un 200 per cent. El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, considera que “no és exagerat” que un aliment que costa 20 o 30 cèntims en origen surti al mercat a 1,5 euros, tenint en compte els costos de transport, personal, combustible, empaquetat, distribució i arribada a l’establiment, tot i que va defensar la conveniència d’un observatori que vigili aquestes pujades.

Alguns dels pagesos que més s’han queixat aquest estiu són els viticultors que han denunciat que els grans cellers compraven el raïm a un preu molt inferior al preu de cost. De fet, per la importància del món vitivinícola -igual que en d’altres sectors-, el sector ja disposa del seu propi observatori de preus. Díaz ha assegurat que els altres observatoris que ja existeixen, com el del vi, “seguiran existint com a tals perquè són sectors prou importants, l’Observatori de Preus no els absorvirà mai”.

Absència important
L’organisme es reunirà com a mínim dos cops l’any i està format per representants de diferents conselleries (Agricultura, Economia, Innovació), cambres de comerç, associacions de consumidors, cooperatives i organitzacions agràries.

De tota manera, no tindrà de moment la participació d’Unió de Pagesos, el sindicat més representatiu. UP ha trencat les seves relacions amb el departament d’Agricultura per discrepàncies amb la llei de representativitat agrària del ministeri. Llena va demanar ahir a l’organització que reconsideri la seva postura.


Els pagesos denuncien que els grans cellers compren el raïm molt per sota del seu preu de cost FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa