VadeVi
La Generalitat es marca com una prioritat reduir robatoris, furts i danys en l’àmbit rural

El conseller d’Interior, Felip Puig, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí, han presentat el Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural. Aquest pla, que lidera la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) i en el qual participa el cos d’Agents Rurals, que depèn del departament d’Agricultura, neix amb l’objectiu principal de reduir i prevenir els fets delictius que tenen més incidència en les zones rurals, especialment els delictes contra el patrimoni.

Puig ha assenyalat que “el nostre propòsit es contenir i reduir els fets delictius en l’àmbit rural” i que, per assolir aquesta fita, “es posaran en tensió tots els recursos necessaris”.

Pelegrí ha destacat que, una de les principals millores que s’introdueixen amb el POE es “la integració al Pla del cos d’Agents Rurals”. Aquest fet millorarà “el coneixement i la percepció subjectiva de la seguretat i, sobretot, perquè la seva presència permet detectar qualsevol element que no és usual”.

El POE pretén també incrementar les relacions amb les persones i entitats del sector primari (agrícola, ramader i pesquer) i la resta d’operadors de seguretat (agents rurals, policies locals, vigilants municipals, guàrdies particulars de camp, empreses de seguretat, entre d’altres), així com augmentar la percepció de seguretat.

A Catalunya, el 19,16% de la població viu en l’entorn rural, que comprèn un 89,4% del territori. Els destinataris del POE són tant aquests residents com les persones que desenvolupen algun tipus d’activitat econòmica en el sector primari. Les accions policials es focalitzaran en masies i habitatges aïllats, explotacions agrícoles, ramaderes i instal·lacions pesqueres, així com en vies d’accés a aquestes zones, granges d’animals aïllades i magatzems agrícoles, entre d’altres.

Aquest POE es coordina amb la resta de programes operatius específics establerts pels Mossos d’Esquadra, com per exemple, el POE Lluita contra la delinqüència-Metall, que inclou el control en les deixalleries i llocs de compra-venda d’eines i maquinària, entre d’altres actuacions, i que per tant també té incidència en les zones rurals. El comerç i l’empresa, l’oci nocturn, pista (vigilància de les principals carreteres per al transport de mercaderies i viatgers i les seves àrees de servei, descans i estacionament) i el tràfic d’éssers humans són els altres àmbits en els quals actua específicament la policia mitjançant els seus corresponents POE.

La singularitat de la seguretat al món rural
En l’àmbit rural es produeixen delictes específics com el robatori de bestiar i els furts i robatoris de material agrícola, d’infraestructures o de collites. D’altra banda, la singularitat territorial, la dispersió de la població i la dificultat de protegir els béns dispersos pel territori sovint fan incrementar la sensació subjectiva de seguretat, que no sempre es correspon amb el nombre d’il·lícits penals.

Els fets penals coneguts per fet principal que han tingut lloc en masies, segones residències rurals, explotacions agrícoles i/o ramaderes, cases de turisme rural, pistes forestal o terrenys rurals, entre d’altres, són els següents:

Entre les línies estratègiques hi ha la creació de mapes delinqüencials de cada zona i la determinació dels espais a protegir i els períodes de major activitat (verema, recollida de productes agrícoles, dispersió del bestiar).


Els consellers Felip Puig i Josep Maria Pelegrí FOTO: DEPARTAMENT D’AGRICULTURA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa