VadeVi
La gran majoria de vins i caves que se serveixen als avions no són catalans

L’espai en un avió és especialment limitat. Però això no impedeix que hi arribin grans vins. Això si, la majoria de vegades, en ampolles petites, d’un quart de litre.

Els criteris utilitzats a l’hora de decidir quins vins s’inclouen a la carta acostumen a ser estrictament comercials. Ja sigui per una qüestió de preu, ja sigui perquè el mateix distribuïdor del menjar també és representant d’un celler concret. I gairebé mai es té en compte quin és l’origen i el destí del vol a l’hora de decidir quin vi s’ofereix. La gran majoria de vins i caves que s’hi serveixen no són catalans.

En el cas de Vueling, però, els vins oferts són del celler Torres. Tant el negre, un tempranillo; com el rosat, Casta; i el blanc, un Viña Sol. Segons fonts de la companyia, aquests vins “han estat escollits per la seva qualitat, preu i coneixement de la gent sobre ells”. Embotellats en ampolles de 18’75 centilitres, estan inclosos en el menú de 8 euros que inclou un entrepà de pernil salat. Vueling assegura que “hi ha un major consum en trajectes internacionals” tot i que no ha especificat la quantitat consumida.
[[frase]]
Per la seva banda Iberia assegura que es van destapar més de 230.000 ampolles de vi a bord dels seus avions durant el 2008. D’aquestes més de la meitat van ser de vi negre. De fet, a cada vol pugen a l’avió 36 ampolles de vi negre i 16 ampolles de vi blanc. Els vins de la classe Business i de la classe turista són tots de 0,18 litres. Els de la classe Business Plus van en ampolles de 0.75l. La carta de vins de la companyia, que consta de dos vins blancs i tres de negres, es renova cada tres mesos.

Fonts de la companyia expliquen que per escollir els vins “es fan tastos en vol per descobrir quins vins s’adapten millor per a ser consumits a 30.000 peus d’altura”. Els tastos i la selecció van a càrrec de l’empresa Todo Vino, una empresa especialitzada en la venta a distància de vins de l’Estat que té la seva seu a Madrid. En la llista de l’històric de vins oferts als avions d’Iberia, facilitada per la mateixa companyia, l’únic vi català que hi figura és el Gran Viña Sol 2007, del Penedès, i el Cava Castell de Perelada Brut Reserva.

Justament aquest cava català va quedar en sisè lloc en la categoria d’espumosos en els premis Wines on the Wing 2008 (Vins a les ales 2008), organitzat per la publicació americana Global Traveler que avalua la qualitat dels vins servits en 27 aerolínies de tot el món. La resta de vins de la carta d’Iberia també van quedar entre els 10 millors de la seva categoria.


Les companyies aeries acostumen a oferir als seus clients el vi en ampolles de 0’8 litres FOTO: MANOLO GARCIA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa