La «Guia de vins de Catalunya» demana finançament a les DO

Els responsables de la Guia de Vins de catalunya tastant a l’escola d’Espiells. Foto: Joan Nebot

L’edició del 2013 de la ‘Guia de Vins de Catalunya’ podria obrir-se, per primer cop, al finançament del sector. Segons va publicar dimecres el blog Vi-Franc , els responsables de la guia haurien fet arribar, per mitjà de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), una proposta a tots els consells reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes per la qual cada DO hauria de pagar un tant per cada vi que aparegui a l’esmentada guia.

La proposta suposa una novetat en la guia, realitzada per Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, que fins ara no havia inclòs cap tipus de publicitat ni esponsorització. El director de la guia, Jordi Alcover, defensa que no es tracta de publicitat, sinó que els consells reguladors “han d’assumir una part del cost del tast dels vins”, atès que la guia fa promoció d’aquestes DO tant a Catalunya com a la resta de l’Estat -la guia té una edició en català i una altra en castellà-. Segons Alcover, cada tast té “un cost de 18 euros” i demanen que les DO n’assumeixin una tercera part, ja que el cost aproximat per vi seria d’uns sis euros. El director de la guia afirma que aquest pagament no condicionarà l’aparició o no dels vins, sinó que només afectarà a la publicació o no de la descripció genèrica de cada DO. La proposta, segons Alcover, ha estat rebuda de manera “refractària” per algunes DO, com Cava i Penedès, que són les que en tenir més vins haurien d’assumir un cos més alt. En el cas de la DO Penedès s’hi afegeix el fet que els seus vins no són dels millors puntuats a la guia.

Tot plegat podria posar en entredit la imparcialitat de la guia en futures edicions. “L’important és que una guia dongui informació precisa i acurada”, apunta Jaume Domènech, president de la DO Montsant, ja que el fet d’aportar-hi diners o no podria portar a “no donar una orientació correcta al consumidor”. Altres DO contactades per VADEVI.cat han preferit mantenir la prudència fins que no s’hagi estudiat completament la proposta.

Nou comentari