VadeVi
La Guia dels enemics naturals en cultius es presenta en societat
  • CA

El director general d’Agricultura, Miquel Molins, acompanyat de la directora del serveis territorials de Lleida, Cristina Bosch, ha presidit la presentació de la Guia dels enemics naturals en diferents cultius a Catalunya. Molins ha explicat que des del Departament es potencien totes aquelles iniciatives que contribueixen a aportar nous instruments per al sector, “que aportin un valor afegit als nostres agents i que els ajudin a millorar la seva feina”.

“Curosament preparada per tècnics de reconegut prestigi en matèria de plagues i de malalties naturals, és sens dubte un bon instrument de camp, que ha de servir als professionals i als agricultors per detectar i conèixer els principals enemics naturals dels cultius catalans”. “Es tracta d’una guia molt il·lustrativa que de manera àgil i esquemàtica, permet tenir una visió global de les diferents plagues que, afecten les nostres produccions. La finalitat última és la professionalització, que els membres del sector agrari català tinguin al seu abast aquelles eines i aquells instruments, que els permetin millorar la gestió de la seva empresa agrària per encarar el futur amb il·lusió i optimisme”.

Segons Molins, el coneixement dels enemics naturals de les plagues adquireix cada dia una importància més gran. De la mateixa manera, que cada vegada hi ha una conscienciació més gran envers la utilització de plaguicides de síntesi i a l’adopció de tècniques alternatives a la lluita química. Per aquest motiu, “guies com aquesta seran de gran utilitat i contribuiran al fet que el sector estigui més preparat”, ha afirmat el director general.

A més, ha remarcat que en els darrers anys el Departament ha impulsat la implantació de noves tècniques de prevenció i de lluita contra les plagues, les malalties i les males herbes, que són alternatives a l’ús dels plaguicides, per mitjà de les agrupacions de defensa vegetal (ADV). De fet, durant aquest 2011, el Departament ha fet un esforç considerable per garantir 2 milions d’euros, en concepte d’ajuts en matèria de sanitat vegetal. “Aquest fet mostra la importància que, des de la conselleria, es dóna a la tasca de les ADV i als programes de sanitat vegetal”, ha assegurat Molins.

Una mostra d’aquesta aposta del Departament, pels mètodes de producció respectuosos amb el medi ambient és la posada en marxa del projecte Fruit.Net, del qual formen part dues direccions generals del Departament, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat de Lleida i empreses del sector agrupades a través d’AfruCat.

Tal com ha explicat el director general, Fruit.Net pretén disminuir un 25% el nombre de tractaments de fitosanitaris; augmentar un 30% el nombre de mostres de fruita sense residus detectables i reduir un 50% el nombre de mostres amb presència de més de 2 matèries actives. “L’objectiu final de Fruit.Net és reduir el nombre de tractaments fitosanitaris”, ha dit Molins.

La Guia dels enemics naturals en diferents cultius a Catalunya està estructurada per cultius. Per a cada cultiu, es mostren imatges dels enemics naturals més importants, juntament amb la informació sobre els seus noms, les plagues que ataquen, la seva mida i les seves característiques més importants. Finalment, s’inclou un índex, que permet identificar totes les fitxes, en les quals hi ha informació sobre un enemic natural determinat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa