La història de Mas La Plana

S’han tastat ampolles de Mas la Plana de collites que van del 1971 al 2008. Foto: Bodegas Torres

Aquest matí ha tingut lloc un tast vertical de Mas La Plana a Alimentaria dirigit per Josep Sabarich, director tècnic de Torres. S’han tastat 6 anyades diferents d’aquest vi de la D.O. Penedès: 1971, 1981, 1990, 2005, 2007 i 2008. Prop de 90 professionals, sommeliers, restauradors i periodistes del sector han assistit al tast i han tingut l’oportunitat de gaudir i descobrir la gran capacitat d’envelliment d’aquest vi.

El Mas La Plana va néixer en 1970 -denominat llavors Gran Coronas Etiqueta Negra Mas La Plana-, a partir de la primera collita de cabernet sauvignon, una varietat conreada des del 1966 a la Finca del Mas La Plana, situada a Pacs del Penedès. És un vi de producció molt limitada que compta amb un gran prestigi a nivell mundial i ha estat premiat en múltiples ocasions. Mas La Plana neix gràcies a la filosofia del celler de crear un gran vi a partir d’una varietat internacional com la Cabernet Sauvignon, i ha anat tenint diversos canvis d’estil en les diferents dècades, sempre adaptant-se als canvis meteorològics i ambientals de cada anyada per obtenir el millor vi final, convertint-se en un dels vins més valorats del nostre país.

Les quatre dècades d’un vi

La dècada dels 70 ha estat representada pel vi de l’anyada 1971 i ha sorprès molt gratament per posseir una gran consistència aromàtica, és un vi sedós, amb volum, amb tanins presents i una acidesa viva que ha estat molt remarcada durant el tast.

La dècada dels vuitanta va començar amb un canvi d’estil: es va reduir el rendiment dels ceps i es va introduir l’ús de roure francès en el procés de criança. L’anyada de 1981 va tenir un gran èxit, no obstant això, al nostre país no s’apreciaven aquests vins de color intens, gran estructura i molt cos, i per aquest motiu, es va acordar suavitzar-ho en anyades futures.

La dècada dels 90 suposa la revolució tecnològica i la recuperació dels més nobles valors del vi negre: color intens i estructura potent. El Mas La Plana recupera la seva força, resultant un vi de gran dimensió gràcies al bon potencial del sòl, dels vells ceps de Cabernet Sauvignon i del microclima de Pacs del Penedès.

La dècada del 2000 arriba amb la missió d’elaborar un gran cabernet català. La collita del 2005 va ser una gran anyada i ha ressaltat per la seva subtilesa i greix en boca. L’anyada 2007 va ser climatològicament perfecta al Penedès i el resultat va ser un vi amb gran potencial d’envelliment, estructura, fortalesa i d’una elegància molt notable.

El tast ha finalitzat amb l’anyada 2008, un vi amb molta potència, una gran anyada que augura una molt bona evolució en ampolla.

Nou comentari