VadeVi
La Ruta del Vi de Lleida-Costers del Segre obté el reconeixement oficial
  • CA

L’enoturisme de qualitat és el que marca la pauta avui en dia. I els seus promotors cerquen els reconeixements oficials per poder vendre millor el seu producte. L’enoturisme és una font de coneixement pel visitant i de desenvolupament econòmic pel territori. La ruta del Vi de la demarcació de Lleida és un passeig per la gastronomia, la cultura i la geografia vistes a través dels seus cellers. Un viatge enològic en què els vins tradicionals o de nova factura dibuixen un paisatge on passat, present i futur s’encavalquen. És un aventura pel passat, pel present i pel futur. I és que la millor fórmula per estimar el país és coneixer-lo. I el vi ofereix una forma diferent de fer la descoberta.

El comitè executiu del Club de Producto de las Rutas del Vino, reunit al Ministeri del Medi Ambient i Medi Rural i Marí, ha aprovat la certificació de la Ruta del Vi de Lleida-Costers del Segre. El projecte assoleix així el seu reconeixement oficial i entra a formar part del club de les rutes del vi de l’Estat certificades.

La Ruta del Vi de Lleida-Costers del Segreha passat durant el darrer novembre l’auditoria oficial encarregada pel comitè de gestió de les Rutas del Vino. Es van examinar les empreses -cellers, allotjaments i restaurants-, la mateixa Ruta del Vi que n’és l’ens gestor i Lleida com a destinació turística temàtica. L’informe destaca l’acompliment de la totalitat dels requisits obligatoris i d’una elevada proporció dels voluntaris.

Amb les 3 iniciatives aprovades (a més de Lleida, Ribera del Duero i la Garnatxa del Campo de Borja), el total de rutes s’eleva a 16 i n’hi ha 5 pendents d’aprovació. La de Lleida és la que ha aconseguit la certificació de forma més ràpida. Precisament aquest ha estat un dels aspectes que la presidenta de Turisme de Lleida, Montse Mínguez, ha destacat en la seva intervenció davant el comitè executiu. La regidora ha agraït les empreses membres l’esforç i la voluntat d’haver posat al dia les seves instal·lacions, en alguns casos, amb importants inversions. Mínguez també ha subratllat que l’aprovació és tan sols el principi i que ara toca treballar en la millora de la senyalització, en la comercialització i en la promoció per tal que en breu es comenci a notar l’afluència d’enoturistes. Tomàs Cusiné, president de la Ruta del Vi de Lleida-Costers del Segre, s’ha mostrat il·lusionat per reconeixement i ha posat en relleu que ara comença la fase més important, que és posicionar Lleida al mapa.

Al pas de les vinyes, la Ruta del Vi de Lleida ofereix un un patrimoni natural i monumental únic. Empremtes dels diversos pobles que van poblar aquestes terres i d’una cultura arrelada a la terra, vestigis d’èpoques passades conviuen en un ventall de paratges dispars. Si es vol completar l’estada entre cellers i vinyes amb un recorregut pels monuments s’ha de visitar Els Vilars d’Arbeca –restes de l’antic poblat iber–, la majestuosa Seu Vella de Lleida, el monestir cistercenc de Vallbona de les Monges, el de Les Avellanes o el castell de Verdú. Si es prefereixen els espais naturals, res millor que apropar-se als camps d’oliveres de Les Garrigues o als paratges naturals del Montsec i La Terreta.

Encara que els primers indicis del conreu de raïm daten de l’època ibera, són els romans els qui introdueixen el conreu de la vinya, que arribarà a la seva màxima esplendor al segle XIX amb gairebé 120.000 hectàrees de vinyes i una vocació exportadora que es veurà truncada per la plaga de fil·loxera procedent d’Amèrica del Nord, que va assolar Europa i que entre 1895 i 1909 va reduir la plantació lleidatana a 15.000 hectàrees. Tanmateix, lluny d’abandonar el conreu, els cellers de les terres de Lleida van apostar per introduir noves varietats de raïm i recompondre el mapa vitivinícola.

Dividida en set subzones, la zona productora de la DO Costers de Segre vetlla per la qualitat d’uns vins procedents de vinyes que creixen en terres calcàries, sota un clima mediterrani d’aire continental, amb hiverns freds i càlids estius.


Cellercostersió FOTO: Ruta del Vi Lleida-Costers de Segre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa