VadeVi
La UE autoritzarà la barreja de vins negres i blancs per a elaborar rosats sense denominació d’origen

La Unió Europea (UE) autoritzarà la barreja de vins blancs i negres per a l’elaboració de vins de taula rosats, una tècnica fins ara prohibida per als països comunitaris, segons ha afirmat aquesta setmana la comissària europea d’Agricultura, Miriam Fischer Boel.

Fischer Boel s’ha referit així, en una resposta parlamentària, a una nova regulació sobre pràctiques enològiques que eliminarà la prohibició actual; els Vint-i-set ja han analitzat aquest reglament. La comissària ha explicat que encara que s’autoritzarà la barreja de negres i blancs, es mantindrà l’opció que els productors de vi amb denominació d’origen o indicació geogràfica protegida segueixin aplicant restriccions contra aquest mètode.
[[frase]]
Segons altres fonts, els experts dels països comunitaris van acceptar fa unes setmanes -en un Comitè de Gestió- la nova normativa, per la qual cosa ara ha estat remesa a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i passat aquest tràmit, serà ratificada per la UE.

Fischer Boel ha assenyalat que el nou reglament introdueix la possibilitat d’emprar altres pràctiques enològiques, autoritzades per l’Organització Internacional del Vi (OIV). Permetrà, segons la comissària, la desalcoholització parcial dels vins; l’addició de components com PVI o PVP (copolímers que atrauen i retenen ions i molècules a la superfície i que posteriorment se separen del vi per filtració) per a reduir el contingut de coure, ferro i metalls pesants; afegir goma de cel·lulosa i l’estabilització mitjançant tractament amb intercanviadors de cations. La UE introduïx així mètodes que ja empren els seus competidors.

Fischer Boel ha respost així a l’eurodiputada espanyola Esther Herranz (Partit Popular Europeu), que va preguntar a la Comissió Europea sobre el citat projecte de reglament, que forma part de les mesures d’aplicació de la reforma del sector del vi. Herranz va demanar aclariments sobre si en els vins de qualitat es podria seguir prohibint la barreja de vins blancs i negres i sobre les noves pràctiques enològiques que autoritzarà la UE.

A França, l’Associació de Productors de Vi va qualificar d'”aberració” permetre la barreja de blancs i negres, perquè temen que en la pràctica el consumidor confongui el veritable vi rosat amb vins que resulten de mescles.

D’altra banda, els viticultors francesos van expressar el seu temor perquè davant de l’estacionalitat del seu producte, van opinar que les grans superfícies podran oferir tot l’any “rosat barat” en quantitats industrials, segons va publicar el diari Ouest France.


La prohibició de barrejar de vi negre i vi blanc per fer vins rosats es podrà mantenir pels vins de qualitat FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa