VadeVi
La UNESCO decidirà al novembre el reconeixement de la Dieta Mediterrània com patrimoni de la humanitat

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) decidirà en la seva pròxima sessió de novembre si incloure a la Dieta Mediterrània en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En l’any 2007 el Govern català va proposar a la UNESCO la candidatura de la Dieta Mediterrània a Patrimoni de la Humanitat, una iniciativa a la qual es van sumar el Ministeri de Medi ambient, Mitjà Rural i Marí (MARM) del Govern d’Espanya, així com els respectius governs d’Itàlia, Grècia i El Marroc. Finalment es va presentar una candidatura conjunta davant la UNESCO el 29 d’agost de 2009 a París.

Una votació favorable significaria un reconeixement a aquesta dieta però també la protecció de tot el patrimoni cultural de la mediterrània (hàbits alimentaris, paisatges, culturis i tècniques de mercat, elaboracions, espais i gestos culinaris, etc.) davant la globalització i els canvis socioculturals que la posen en risc d’erosió. Així ho han explicat fonts de la Fundació Dieta Mediterrània, coordinadora tècnica transnacional de la candidatura.

Al marge de la seva importància cultural, nombrosos estudis científics han ressaltats els beneficis per a la salut de la Dieta Mediterrània, en la qual el vi és un dels elements centrals i que es caracteritza per l’abundància d’aliments vegetals, fruites i hortalisses, així com per un consum moderat de peix i marisc i de petites quantitats de carns vermelles. Una dieta en la qual l’oli d’oliva constituïx la font principal de l’aporti de greixos.

El Patrimoni Cultural Immaterial, la protecció del qual va ser aprovada per la UNESCO en l’any 2003, comprèn usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeguin com part integrant del seu patrimoni cultural. En la llista d’aquesta categoria de patrimoni han estat aprovades representacions culturals com l’òpera tibetana o el tango argentí. Encara s’estan recollint adhesions a la campanya. http://candidaturadietamediterranea.org.mialias.net/?lang=ca Actualment ja hi ha més de 1.000 persones i una vintena d’entitats que hi han donat suport.


El vi és un dels aliments centrals de la dieta mediterrània FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa