VadeVi
La Universitat de Lleida investiga les conseqüències del canvi climàtic en la vinya

Un grup d’investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL) formen part d’un projecte seleccionat dins del programa de Consorcis Estratègics Nacionals d’Investigació (CENIT) del Ministeri de Ciència i Innovació, destinat a grans projectes integrats de recerca industrial. Aquest grup es centrarà en investigar les conseqüències del canvi climàtic en la vinya ja que l’augment de les temperatures pot provocar un estrès hídric en la vinya, repercutint en el rendiment del cultiu.

El Departament de Medi ambient i Ciències del Sòl i el Servei Científic-tècnic de Sistemes d’informació Geogràfica i Teledetecció participen en el CENIT DEMÉTER, centrat en la incidència del canvi climàtic a la viticultura i la enologia de l’Estat espanyol i liderat per l’empresa Miguel Torres, segons ha informat la Universitat de Lleida. L’equip, dirigit pel professor José Antonio Martínez Casasnovas, analitzarà les diferències del vigor de la vinya i la qualitat del raïm dins de cada parcel·la a través d’imatges per satel·lit, preses per avions o amb sensors de proximitat que registren la llum del espectre visible i del infraroig que reflexa la vegetació. Aquesta és la base per a realitzar mapes que permetin fer controls de maduració diferenciats i una verema selectiva.

La UdL també fa estudis detallats de cartografia de sòls per a la millora de la gestió del cultiu de les parcel·les de vinya. Aquesta part del projecte és responsabilitat de la professora de ETSEA Rosa Maria Claret. En CENIT també participa la professora Concepción Ramos Martín, especialista en l’anàlisi de dades climàtiques i la seva possible relació amb l’afectació de la variabilitat del clima de la vinya. El CENIT DEMÉTER compta amb un pressupost de 27 milions d’euros per al període 2008-2011 i el en que participaran 26 empreses i 31 grups d’investigació de l’Estat espanyol.


Paisatge de vinyes FOTO: LAURENT SANSEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa