Des del 17 d’agost, set dels cellers inscrits al Consell Regulador ja han iniciat la recepció de verema de varietats blanques als termes municipals de Corbera d’Ebre, Batea, Bot, El Pinell de Brai, Gandesa i Vilalba dels Arcs.

La verema a la zona de producció de la DOTA va començar al terme municipal del Pinell de Brai, amb tant sòls 15 hectàrees de vinya. Chardonnay, Moscatell de gra petit, Sauvignon blanc i Viognier -les més primerenques de les 10 varietats blanques classificades pel Consell Regulador- han estat les protagonistes de les primeres recol·leccions. Cal destacar puntuals veremes, amb menor exigència de maduració, de les varietats majoritàries i tradicionals Garnatxa blanca i Macabeu (92% de les blanques) amb destí DO “Catalunya” o per la producció de mostos, en el cas del Macabeu. No es preveu una generalització de la verema fins la darrera setmana d’agost i primers de setembre.

El potencial productiu de la DO “Terra Alta” es situa a les 5.500 hectàrees, el més baix mai registrat, i entre els 35 i 37 milions de kg de raïm.
Les xifres de campanya pel que fa al potencial de producció confirmen la tendència dels darrers anys: una clara i ininterrompuda disminució de la superfície vitícola. S’han registrat 5.458,70 hectàrees de vinya (amb capacitat de produir) repartides entre 1.200 viticultors que formen part del Consell Regulador. L’abandó de l’activitat i l’arrencada de vinyes -incentivada en molts casos per l’administració comunitària- està contribuint a ajustar l’oferta i obre una oportunitat per reduir excedents de producció de vi sense indicació geogràfica (antic vi de taula). Però el constant rejoveniment i modernització de la viticultura està permeten contenir la davallada de producció respecte el descens del potencial. S’espera registrar una collita d’entre els 35 i 37 milions de kg de raïm; entorn el 60% es destinarà a la producció de vi protegit per la DOTA.

Pel moment l’anyada ha estat marcada per una primavera amb humitats altes, un juliol poc càlid, l’escassetat de pluges i un bon manteniment de l’estat fitosanitari de les vinyes i el raïm.
Les condicions de l’anyada han permès, en part, pal·liar l’escassetat de pluges que s’ha donat des del final de la primavera. Però, la primera quinzena d’agost, decisiva en termes de qualitat, ha estat marcada per un destacable dèficit hídric que afectarà a la baixa el volum de producció. No hi ha cap dubte que el regadiu, pràctica en constant progressió en molts paratges de la part nord-oriental i central de la zona de producció, està jugant un paper determinant per gestionar aquestes situacions en favor o en contra de la qualitat i valor enològic de la collita. Destacarque l’estat fitosanitari de les primeres veremes ha estat òptim. Tret de puntuals afectacions per Cendrosa, coneguda aquí com a “mal de sofre”, i a manca de imprevistos meteorològics, es preveu que la verema gaudeixi de les millors condicions fitosanitàries i tecnològiques per l’elaboració.


El potencial productiu de la DO Terra Alta EL 2011 es situa a les 5.500 hectàrees, el més baix mai registrat FOTO: CONSELL REGULADOR DO TERRA ALTA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa