VadeVi
La vinya de Can Calopa a Barcelona, taller per a discapacitats
  • CA

Quan arribi la pròxima verema, la masia que ha d’acollir dotze discapacitats intel·lectuals a la vinya de Can Calopa de Collserola ja haurà cobert aigües. Però l’edifici no es podrà inaugurar fins ben avançat l’hivern. Serà aleshores quan se’n farà càrrec la cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, que tirarà endavant tant l’explotació agrícola com la tutela de les persones acollides que treballaran a la vinya. Es compaginarà així una llar residencial i la teràpia ocupacional dels interns.

A més a més, a mitjà termini, l’Ajuntament vol convertir la masia vella de la finca, que és a tocar de la carretera, en un museu i centre pedagògic que transmeti els valors i les tècniques vitivinícoles. Als baixos de la casa ara ja hi ha el celler i les dependències on s’elabora el vi.
[[frase]]
Can Calopa és una finca propietat de l’Ajuntament de Barcelona que l’any 2000 l’alcalde Joan Clos va decidir dedicar-la a conrear raïm per fer vi exclusiu. El projecte va començar amb el peu esquerre i amb moltes crítiques, però ara sembla que s’encarrila i que acabarà complint una important funció social.

La finca de Can Calopa és al sector oest de la serra de Collserola i fa 104 hectàrees. És a més de 20 quilometres de la plaça de Catalunya, però encara és del terme municipal de Barcelona; és com una illa ficada entre els termes de Molins de Rei i Sant Cugat. Si fa no fa com Llívia dins de la Catalunya Nord.

La masia de la finca està catalogada i conserva elements gòtics del segle XVI. Es veu des de la carretera que va de Molins a Vallvidrera al punt quilomètric 4,8. L’Ajuntament ha anat condicionant la casa, on encara viu la vella guarda, Maria Calvo, i un dels seus fills, que probablement serà un dels futurs hostes de la residència que ara s’està construint. La masia no està connectada ni a la xarxa d’aigua potable ni al clavegueram i no hi arriba cap línia elèctrica.

El nom de Calopa apareix documentat per primer cop l’any 1662. El segle XIX hi van conrear vinya i a la masia s’hi ha conservat la premsa i altres elements d’aquesta activitat, i als camps, algunes feixes i murs de pedra seca. Però la fil·loxera també va arribar a Collserola i a partir del 1883 es van arrencar els ceps. Després s’hi van plantar fruiters, especialment presseguers.

Al segle XX la finca era d’una família benestant d’Esplugues que va anar a menys. L’any 1977 la va comprar l’Ajuntament de Barcelona. Durant uns deu anys va servir de viver de Parcs i Jardins, que ho utilitzava per fer-hi créixer arbres –xiprers, pins…– que després trasplantava als carrers de la ciutat. Però com a viver quedava massa lluny i es va acabar abandonat.

Aigua i gra per a la fauna

El 1989 el Consorci del Parc de Collserola, que aleshores es deia Patronat Metropolità del Parc de Collserola, va recuperar alguns conreus per ajudar a la supervivència de la fauna i per mantenir la diversitat. Així es va plantar blat, civada, veça i ordi i alguns fruiters en els marges dels camps recuperats. No es recol·lectava res; es deixava perquè s’ho mengessin els animals.

El 1992 es va construir una bassa artificial i al seu voltant s’hi van plantar arbres de ribera i vegetació herbàcia aquàtica. Això es va fer per ampliar l’oferta d’abeuradors per a la fauna i punts de posta de larves d’amfibis. Però l’any 2000 tant aquesta bassa com els camps de gra es van eliminar per plantar-hi la vinya de l’alcalde.

De Vallbona de les Monges a Collserola
La cooperativa L’Olivera es farà càrrec de l’explotació de la vinya de Can Calopa i de la tutela de les dotze persones amb discapacitat intel·lectual que hi treballaran. L’edifici que ara s’està construint serà la residència on viuran aquestes persones amb dos monitors. Aquests nois es formaran en el conreu de la vinya i la producció vinícola; l’objectiu és que l’estada a Can Calopa sigui temporal i que després s’incorporin a una feina normal.

L’Olivera és una cooperativa de treball que va néixer el 1974 a Vallbona de les Monges. El 1989 va crear un celler per elaborar el raïm de les dotze hectàrees de vinya que tenen. La verema la fan a mà i estan orgullosos de la qualitat dels seus productes. Des de fa un temps també elaboren dos tipus d’oli extra verge i envasen olives arbequines. I ara estan fent proves amb vins dolços i amb vins negres.


Les vinyes de Can Calopa estan situades a Collserola dins del terme municipal de Barcelona FOTO: MARTA PÉREZ


La masia de Can Calopa està catalogada FOTO: MARTA PÉREZ


Amb la propera verema Can Calopa acollirà 12 persones amb discapacitat intel·lectuals FOTO: MARTA PÉREZ


A la masia de Can Calopa s’hi conserva la premsa i altres elements per a fer vi FOTO: MARTA PÉREZ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa