VadeVi
La vinya és el principal conreu ecològic a Catalunya
  • CA

La producció ecològica a Catalunya gaudeix de molt bona salut, i la vinya n’és la protagonista principal. El Principat apareix com una de les comunitats més dinàmiques i en clara línia ascendent tant en nombre d’operadors com en cultius i activitats ramaderes.De tots aquests aspectes n’ha parlat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, en la presentació de les estadístiques i l’evolució del sector de la producció agrària ecològica a Catalunya 2000-2010.

Valls ha explicat que el nombre d’operadors ha crescut un 14,54% respecte de l’any 2009, és a dir, el creixement ha estat de 208 nous inscrits, amb la qual cosa el nombre se situa en 1.639.

Pel que fa a la superfície de cultiu, també s’ha produït un increment del 16,77% respecte de l’any 2009, cosa que situa el nombre d’hectàrees ecològiques en 83.506. El 60% del total correspon a prats, pastures i farratges, el 21% a conreus (vinya, oliveres, cereals, etc.) i el 19% a bosc, matolls i recol·lecció silvestre. Els cultius majoritaris són típicament mediterranis. De fet, la vinya és el principal conreu ecològic a Catalunya (26% del total de superfície de conreus) i durant l’any 2010 ha augmentat un 27% respecte de 2009.

D’altra banda, el cultiu d’oliveres ecològiques ha pujat un 22% en el darrer any i els cereals han augmentat un 17% respecte de 2009. L’olivera és el segon conreu en importància (22% del total de superfície de conreus) i els cereals el tercer (també el 22% del total de superfície de conreus).

Augmenta un 10,13% l’activitat industrial

Catalunya, tot i disposar d’una superfície menor destinada a la producció ecològica, inverteix més recursos en la indústria agroalimentària que altres comunitats de l’Estat. En aquest sentit, les activitats industrials se situen en 609 i creixen un 10,13% respecte de l’any 2009. Destaquen l’elaboració i/o embotellat de vins, caves i escumosos (creix un 11,69%), la comercialització i/o distribució (creix un 17,19%) i la manipulació i/o envasat de la producció hortofructícola (creix un 3,51%). A més de créixer en nombre d’operadors, elaboradors, importadors i comercialitzadors, cal destacar que es detecta més diversificació.

Valls ha explicat que en volum de facturació el sector va créixer un 9,89% de l’any 2008 a l’any 2009. Els subsectors amb més volum de facturació són la vinya i l’elaboració de vins, caves, sidres i altres begudes alcohòliques (18%), el cultiu de cereals i lleguminoses per gra i manipulació, envasat i transformació de grans (13%), i la comercialització i distribució (12%).


Presentació de les dades sobre producció ecològica FOTO: Departament d’Agricultura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa