A Meranges (Cerdanya) hi ha la vinya més alta d’Europa, concretament a 1.700 metres d’altura. Són només 600 ceps situats en dues parcel·les, dos bancals orientats cap al sud i amb un sòl de pissarra i granit, que durant el dia absorbeix l’escalfor i el va deixant anar a les nits fredes de l’alta muntanya.

¿I per què han anat a plantar vinya en un lloc tan difícil, justament en un moment en que sobra raïm als indrets on es fa un conreu tradicional?

El Martí Panisello, l’impulsor del projecte, un barceloní que fa molts anys va trobar el seu paisatge preferit a la Cerdanya, ens ho explica: “Vam plantar aquestes vinyes en aquest indret amb la intenció de fer el primer veritable vi de gel català, un repte tant pel que fa al conreu de la vinya com pel que fa a la pròpia elaboració del vi”.

Esclar que el Martí no podia tirar endavant ell tot sol aquest projecte i, per això, va haver d’entabanar l’Albert Pons, el propietari del Mas del Cisco, una explotació agrícola tradicional on s’elabora formatge amb llet de les ovelles pròpies, on crien tirons –els ànecs tradicionals de la Cerdanya– i on es conreen naps, col d’hivern –l’única adient per preparar l’autèntic trinxat– o unes delicioses trumfes o patates del bufet.

L’Albert és el propietari de la vinya i el que la cuida dia a dia, mentre que el Martí és l’ideòleg i encara hi ha implicats en el projecte el tècnic de vinya Joan Vaqué i l’enòloga Susanna Pascual, que desenvolupen la seva tasca professional en cellers penedesencs i que també han estat seduïts per aquest projecte insensat.
Fa tres anys que van plantar els ceps i aquest any podran fer la primera verema. També serà el primer cop que s’enfrontaran a l’elaboració d’aquest vi tan especial del qual no hi ha antecedents al sud d’Europa i del qual esperen poder-ne fer sis-centes ampolles de mig litre.

La verema del raïm de les varietats amb què s’elaboren els millors vins dolços del món: riesling, furmint, sauvignon blanc i gewürtraminer, l’endarreriran fins a la primera quinzena de desembre i amb l’ajut del fred que glaça la part d’aigua que hi ha a cada gra de raïm, pensen extraure el most concentrat per elaborar el deliciós vi de gel, l’únic que combina dolçor i acidesa, el primer autèntic vi de gel català.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa