La vinya, tallafoc natural

Un avió participa en les tasques d’extinció del foc Foto: Jordi Borràs

El gran foc de l’Alt Empordà, que ha afectat gairebé 14.000 hectàrees i ha causat quatre morts, ha tingut una afectació significativa a les vinyes de la zona, especialment a Capmany, Agullana i Cantallops. Malgrat tot, l’afectació a les vinyes ha tingut un aspecte positiu en les tasques de control de l’incendi, ja que han actuat de fre a les llengües de foc que han assolat el territori. Tot i que tot just l’endemà que l’incendi ha entrat en fase de control, encara no hi ha hagut temps per quantificar l’extensió i la gravetat de l’afectació a les vinyes, el fet és que les mateixes explotacions han tingut un paper favorable de cara al control de l’incendi.

“Les vinyes, com els oliverars, són tallafocs naturals”, apunta Pere Llovera, que a més de formar part del Celler Cooperatiu Espolla és membre de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i ha viscut sobre el terreny l’incendi. “Tot ve donat pel fet que el terra és net”, perquè en tractar-se “d’explotacions netes i cuidades” el foc troba dificultats per progressar, fins al punt que “hi ha hagut granges que s’han salvat gràcies ha estar envoltades de vinyes”.

Així, tot i que hi ha hagut finques afectades en diverses localitats de l’Alt Empordà, en la majoria dels casos, segons apunten des de la DO Empordà, només s’han cremat “les parts exteriors de les finques, les parts més properes a boscos”, de tal manera que, després d’una primera valoració i a falta de quantificar els danys sobre el terreny, tot apunta que “no hi haurà grans pèrdues” en aquest sector, al temps que s’insisteix en el “gran paper de tallafoc” que han tingut aquestes explotacions.

Per la seva banda, Xavier Frigola, coordinador territorial de Girona d’Unió de Pagesos, coincideix a ressaltar “l’efectivitat de les vinyes com a tallafocs”, i posa com a exemple finques de Capmany i Llers, “on al ser conreus ben treballats i cuidats, el foc ha afectat només el perímetre de la parcel·la”, alhora que han ajudat a frenar l’avanç de les flames.

Nou comentari