A l’hora d’escollir el tipus d’ampolla més adient per un vi o un cava, els cellers no troben gaire varietat al mercat. Si no volen envasar el vi en una ampolla dissenyada especialment per al seu celler o el seu producte -i en conseqüència pagar-ne l’originalitat- tenen tres possibilitats: les bordeleses, les borgonyones i les rin o flute. La bordelesa és la que després del coll fa una panxa més ampla, la borgonyona fa menys panxa i, per últim, la rin és totalment llisa, molt usada en vins d’agulla.
[[frase]]
La tria entre aquests tres models ve determinada, la majoria de vegades, per una qüestió de tradició més que no pas per la influència que un model o l’altre pot tenir en la qualitat del vi. Els criteris que normalment es fan servir a l’hora d’escollir una ampolla és el preu i l’estètica. El primer acostuma a ser més determinant en cellers petits, el segon es té més en compte en grans elaboradors o cellers que tenen productes molt exclusius.

Influeix l’ampolla en la qualitat del vi?
En la majoria de casos, la tria de l’ampolla acostuma a dependre del departament de màrqueting i disseny, més que no pas de l’enòleg. Però la influència de l’estètica no s’ha de menysprear. Segons l’enòleg del celler Gramona, Jaume Gramona, l’ampolla pot influir molt en les sensacions i emocions que transmet el vi. Per això ell acostuma a escollir les ampolles dels vins que crea i, si cal, escull ampolles especials. És el cas dels vins de gel que utilitzen una ampolla allargada i estreta fabricada a Itàlia: “Com que érem els primers de treure un vi de gel, necessitàvem que l’ampolla fos única, igual que el vi”. Tot i així, l’enòleg lamenta que actualment la qualitat del vi i el màrqueting i la presentació tinguin la mateixa importància, quan el que realment és important és el vi.

En el cas del cava no hi ha tanta varietat. El gruix del vidre i la forma de l’ampolla està pensada per suportar les sis atmosferes de pressió del gas del cava.

“A França són més propensos a experimentar amb tintures, decoracions i setinats diferents”, segons Ingrid Ferré, de la vidreria Rovira, però cada vegada més, també aquí, es poden trobar ampolles especials, tant pel que fa a la forma com pel que fa al gravat. Tot i això, “l’estàndard és la bordelesa”, assegura Ferré, i afegeix que “és una qüestió de tendència, de moda, del costum”. Assegura que “el 80% de vins i caves fan servir ampolles estàndards”.

Tot i això, dins de cada un dels models podem trobar diferències pel que fa a la punxada i al pes de l’ampolla -i per tant el gruix del vidre-. La punxada és la protuberància cap endins que fa el vidre a la part inferior de l’ampolla. La punxada serveix perquè els pòsits, o residus del vi, s’acumulin al fons de l’ampolla i no arribin a la copa. Per això, els vins blancs acostumen a embotellar-se en ampolles gairebé planes, mentre que pels negres i els caves s’utilitzen ampolles amb punxada.

Pistes per escollir un bon vi
Del gruix del vidre en depèn el preu i, per tant, el pes de l’ampolla pot donar pistes -tot i que potser no sempre fiables- de la qualitat del vi. El preu del vidre pot variar molt: des de 12 cèntims d’euro per ampolla, normalment utilitzades per vins que es venen per entre 1 i 2 euros, fins a més d’un euro per cada ampolla en grans vins que es comercialitzen per 50 o 60 euros.

En el cas de les ampolles personalitzades el preu es dispara. De fet, s’acostumen a importar de països com Itàlia i Alemanya i requereixen grans produccions perquè surtin a compte.


Les ampolles de cava permeten menys varietat perquè el gruix i la forma del vidre està pensada perquè aguanti la pressió del gas FOTO: VIDRES ROVIRA


Els vins escumosos acostumen a envasar-se en ampolles rin o “flute” FOTO: VIDRALA


Les bordeleses són ampolles originaries de Bordeus però esteses a tot el món FOTO: VIDRALA


Les ampolles borgonyones són les més utilitzades a l’Estat espanyol FOTO: VIDRALA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa