VadeVi
Les grans tendències del vi al Concurs Mundial de Brussel·les 2011
  • CA

Cada edició del Concurs Mundial de Brussel·les és diferent a les anteriors. Destapar més de 7.000 ampolles del món sencer en tres dies davant de prop de 300 tastadors internacionals, és un esdeveniment únic en la seva categoria. Indiscutible termòmetre de la salut del sector, la competició representa una fotografia instantània anual de la vitivinicultura internacional, detecta i confirma els eventuals canvis de tendències.

La última edició, celebrada a Luxemburg, ens confirma les següents dades i tendències:

– La posició dominant de França amb 2.405 mostres participants: Bordeus segueix sent la regió més dinàmica, seguida de Llenguadoc-Rosselló.

– El dinamisme de les exportacions de l’Estat espanyol, en segona posició de participació amb prop de 1.500 vins i espirituosos participants: Rioja i Castella i Lleó empatades, seguits de prop per Catalunya i La Manxa.

Una tendència internacional cap a l’especialització varietal
– 610 dels 973 vins negres participants de l’Estat espanyol són en gran part o exclusivament de raïm ull de llebre.
– 120 dels 469 vins negres italians en competició són majoritàriament de raïm Sangiovese.
– 60 dels 414 vins negres portuguesos en concurs, són majoritàriament de raïm touriga nacional. Portugal és l’estatl campió pel que fa a la diversitat de ceps en el Concurs, amb més de 33 varietats diferents presentades aquest any!
– El 30% dels vins negres xilens són de raïm Carménère… És la primera vegada que aquesta varietat sobrepassa la tradicional cabernet sauvignon!

– De manera més general es nota una tendència cap als vins més rodons i suaus. És el cas de França on predomina la varietat merlot com a varietat única o en assemblatge majoritari: 720 dels 1538 vins negres presents, seguits de 180 vins procedents majoritàriament de cabernet sauvignon o 110 de la varietat sirà;

– Finalment, la taxa d’alcohol mitjana dels vins va augmentant i s’enfila fins el 13,28%, contra 13,09% el 2006 i aproximadament 12,8% en el 2000… Es tracta d’un indicador clau a l’hora d’avaluar els canvis de maduresa, lluminositat solar i, en conseqüència, eventuals canvis climàtics…


EN LA ÚLTIMA EDICIÓ ES VAN DESTAPAR MÉS DE 7.000 AMPOLLES FOTO: CONCURS MUNDIAL DE BRUSSEL·LES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa