VadeVi
Les ovelles que esporguen les vinyes protagonistes d’un vídeo
  • CA

Loxarel comença la poda en verd amb el ramat per afavorir la maduració del raïm.

El celler de Vilobí del Penedès fa dotze anys que esporga els ceps amb el ramat de Salvador Queraltó, pastor a Vilafranca del Penedès

El ramat esporga aquests dies els ceps de Loxarel, a la finca de Can Mayol de Vilobí del Penedès. Un centenar d’ovelles i cabres passen per totes les fileres de ceps i es mengen els pàmpols, deixant el raïm al descobert. D’aquesta manera, el ramat afavoreix una bona maduració del raïm, millora la qualitat del sòl i contribueix en la prevenció de malalties pròpies de la concentració d’humitat.

El propietari i enòleg de Loxarel, Josep Mitjans, va introduir la poda en verd amb ramat a la finca fa dotze anys. “L’objectiu és ser coherent en l’elaboració de vins ecològics i biodinàmics”, diu Mitjans, “i contribuir a una millor gestió de l’entorn respectant les dinàmiques naturals.”

La poda amb verd amb el ramat només es pot fer en una època concreta del procés de creixement, quan el raïm ja ha granat però encara no ha començat a madurar. És en aquest moment que el ramat només es menja el pàmpol, ja que el gra de raïm és massa verd. “No hi ha cap animal del món que mengi la fruita verda, excepte l’home”, explica el pastor Salvador Queraltó.

Queraltó porta el ramat a esporgar les vinyes de Loxarel i d’altres cellers de la zona, que també fan agricultura ecològica. Només així pot confiar que les ovelles i cabres poden menjar-se el pàmpol amb totes les garanties.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa