Catalunya és el primer lloc d’Europa que ofereix als amants del vi la possibilitat de practicar submarinisme enlloc d’anar a comprar a la botiga. La distribuïdora catalana Terramar, ha arribat a un acord amb l’empresa xilena Cavas Submarinas per poder posar 10 cofres amb 40 ampolles de vi a l’interior a 20 metres sota l’aigua davant la costa de Tossa de Mar. L’objectiu és que el vi envelleixi sota el mar per aconseguir unes determinades qualitats i que la gent pugui visitar les caves submarines, a 6 metres de profunditat, per agafar-ne un ampolla i degustar-la al restaurant de la cala. El xef ha preparat uns plats pensats perquè maridin amb el vi de Cavas Submarinas.
“La previsió és que vinguin unes 400 persones durant tota la temporada”, assegura el responsable del projecte Carles Ortega. De totes maneres, assegura que “a mida que es buidin els cofres els tornarem a omplir amb noves ampolles perquè comencin la criança”.
[[frase]]
Els submarinistes hauran d’escollir entre una ampolla de vi blanc, fet amb muscat i chardonnay, un negre monovarietal de cabernet sauvignon o un negre de pinot noir. Tots els vins han fet una criança de sis mesos en barrica de roure i sis mesos més de criança en ampolla a 20 metres de profunditat.
Pel que fa als maridatges, es proposa unes sardines marinades amb picada de calçot, un ceviche de rapo un suquet de rap i gamba a l’estil de Tossa per al blanc. Pel cabernet sauvignon, cochinillo de porc ibèric i daus de tonyina en un llit de patata i escalivada. El pinot noir s’acompanya de calamars farcits de Tossa, un plat típic de la zona que tradicionalment es menjava per nadal, i borek, una mena d’empanades turques fetes a base de pollastre saltejat amb ceba i fonoll embolicat amb pasta de full.
La immersió i l’ampolla costen 79 euros i el dinar al restaurant en costa 99.
La criança sota el mar
Aquest dimecres 1 d’abril, coincidint amb l’inici de la temporada que acabarà el 31 d’octubre, els responsables del projecte han convidat a sommeliers i professionals del sector a fer un tast comparatiu entre el vi envellit al pacífic i el vi envellit al mediterrani.
“Els factors que influeixen en el vi quan està sota l’aigua són la pressió del mar, la manca d’oxigenació a través del tap de l’ampolla, el moviment de l’ampolla, la lluminositat que rep el vi i que l’oxida lleugerament i l’intercanvi de salinitats amb el vi, sobretot en el blanc”, explica Carles Ortega.
Els sommeliers que van assistir a la presentació van poder dur a terme l’experiència. Entre els assistents hi havia sommeliers de tant renom com el recent premiat en la semifinal del concurs Nariz de Oro o el sommelier de l’Hotel Princesa Sofia.
Tot i que no va haver-hi unanimitat, la majoria d’assistents van considerar que era de major qualitat el blanc envellit al pacífic que no pas el del mediterrani i que, en canvi, en els negres els de Tossa sobresortien davant els de Xile.
El vi envellit a les aigües del pacífic, que es va començar a fer ara fa 6 anys, es pot comprar a botigues especialitzades i també en algun restaurant. El vi del mediterrani, en canvi, només el podrà degustar qui s’atreveixi a anar-lo a buscar.
Tomàs Cuadrado, millor sommelier de Catalunya, durant la immersió per agafar una ampolla de ‘Cavas Submarinas’ el dia de la presentació dels vins FOTO: TERRAMAR
Hi ha la possibilitat de prendre’s el vi al restaurant de la cala, amb uns plats que s’han elaborat perquè maridin amb el vi de ‘Cavas Submarinas’ FOTO: TERRAMAR
Les primeres caves submarines d’Europa estan a la Cala Llevadó Tossa de Mar FOTO: TERRAMAR
Una oferta d’enoturisme permet fer una immersió per agafar una ampolla de vi de dins del cofre a les costes de Tossa de Mar FOTO: TERRAMAR
El negre de cabernet sauvignon és un de les tres vins que pot escollir el visitant FOTO: TERRAMAR
Els sommeliers van poder degustar els plats i els vins durant la presentació dels vins de ‘Cavas Submarinas’ FOTO: TERRAMAR