Les tres dimensions del cava

Paco de la Rosa Torelló, Ernestina Torelló i Toni de la Rosa Torelló. Foto: Caves Torelló

El dissenyador Custo Dalmau ha vestit per segona vegada l’ampolla i l’estoig d’un nou Cava Torelló Brut Gran Reserva, aquesta vegada, fent entrar el món de les bombolles en una nova dimensió.

Si en el primer lliurament, Custo Barcelona rendia un particular homenatge a la vida que neix dins d’una ampolla de cava per la vibrant acció dels llevats, en aquesta segona fa un pas més enllà situant al cava Torelló en l’univers del luxe i la sofisticació.

Completada la criança i destapada l’ampolla s’alliberen les bombolles, sorgeixen les aromes, les experiències sofisticades, el record de les joies i les flors, l’alegria de viure, la sensació de benestar i els somnis, tot això encarnat en la figura femenina. Un nou llenguatge visual que convida a experimentar, a col·locar-se les ulleres i a gaudir amb els volums.

Aquesta ampolla estarà a la venda a partir del proper dia 26 de març amb motiu de la Fira Alimentària 2012, en la qual Caves Torelló estarà present, un any més, amb un estand de 110 metres.

Fitxa tècnica

El cava Torelló 3D Brut Gran Reserva by Custo Barcelona ha estat elaborat majoritàriament amb la varietat xarel·lo de ceps propis de més de 30 anys de la finca Can Martí i ha romàs un mínim de 30 mesos de criança al celler.

Aquesta segona edició, limitada a 10.000 ampolles, correspon a la collita 2007, any de molt bones condicions climàtiques, amb un hivern molt sec seguit de pluges abundoses a la primavera i que va donar pas a un estiu amb temperatures moderades, la qual cosa va fer disminuir la producció respecte a veremes anteriors, però va permetre una maduració molt més lenta amb un bon desenvolupament vegetatiu del raïm. Una acidesa molt equilibrada, una graduació lleugerament superior a la mitjana d’anys anteriors i un fruit molt sa van donar pas a una excel·lent qualitat.

Estarà a la venda a comerços especialitzades en vins, a restaurants i a El Corte Inglés a un preu aproximat de 40€.

Nota de tast del celler

Fase visual: Daurat intens i brillant amb bombolla fina i corona de bona persistència.

Fase olfactiva: En primera termini hi trobem aromes de fruita blanca molt madura (pera d’aigua, poma golden) i darrere notes de vainilla, de brioix i de fruita seca (nous, avellanes). Elegant i seductor.

A la boca té un atac agradable gràcies a una bombolla fina perfectament integrada. Rica acidesa que li dóna frescor i empenta. És rodó, amb cos i estructura. Llarg recorregut i final persistent, notes llamineres, de fruita seca i de pastisseria fina.

La primera edició del cava Torelló by Custo Barcelona

El cava Torelló Brut *by Custo ha estat molt bé valorat per experts, com ho demostren els premis i distincions obtingudes:

-“Millor cava” segons la Guia Viure el Vi 2012 (97 punts).

-“Millor cava sense criança en fusta” segons la Guia de Vins de Catalunya 2011 (9,54 punts).

-92 punts Parker.

-92 punts Peñín 2012.

-Medalla d’or en els Premis Nuevo Vino 2011.

Caves Torelló

Caves Torelló, empresa de vins DO Penedès i caves, té el seu origen a les vinyes de Can Martí, finca que pertany a la família Torelló des de 1395. El cognom Torelló correspon a la 22ª generació que conserva la propietat.

La finca ocupa 135 hectàrees a la comarca del Penedès, on es conreen les varietats de raïm blanc Xarel·el, Macabeo, Parellada, Chardonnay i Subirat Parent, i les negres Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Sirà.

A la propietat s’hi conserven dues masies medievals, Can Martí de Dalt i Can Martí de Baix, aquesta última seu del celler i on se situen les instal·lacions.

Situada entre el Mediterrani i la muntanya de Montserrat, la finca gaudeix d’un clima típicament mediterrani amb una temperatura mitjana anual de 16ºC. Els sòls, d’una barreja argilenca i calcària, es mantenen pobres en matèria orgànica. En aquest entorn s’adapten les diferents varietats de raïm plantades a diverses altures de la finca, conformant diferents microclimes que transmeten singularitat als vins i caves.

A diverses caves subterrànies del celler, que ocupa 5.000 metres quadrats, romanen les ampolles en la foscor i a temperatura controlada, reposant i enriquint-se en sabor i qualitats. Torelló només elabora caves Reserva (més de 15 mesos de criança) i Gran Reserva (més de 30 mesos de criança), segons la normativa del Consell Regulador del Cava.

En 2011, Caves Torelló va complir 60 anys de la seva primera ampolla de cava. Tot va començar al segle XIV, el 17 de Juny de 1395, quan el Senyor de Gelida va establir una emfiteusi a favor de Jaume Miquel sobre el Mas de la Torrevella; actual ubicació de la finca, masies i caves. Al llarg dels segles el cognom de la família ha anat canviant com a conseqüència dels successius matrimonis. L’actual, Torelló, correspon a la 22ª generació que conserva la propietat. A partir de 1951, Francisco Torelló, anticipant-se al canvi econòmic del país va orientar la trajectòria agrària tradicional de la família cap a la industrialització vitivinícola iniciant l’elaboració de cava i vi embotellat. Amb el pas dels anys i l’ajuda de José Antonio Torelló, la marca ha anat evolucionant. Avui amb Ernestina Torelló i els seus fills Paco i Toni de la Rosa Torelló, la marca té notorietat i prestigi no solament a Catalunya i a la resta de l’Estat, sinó a diversos mercats exteriors.

Nou comentari