VadeVi
Les vendes de les paneres de Nadal cauran un 20% tot i reduir els preus

Les vendes de paneres i lots de Nadal cauran aquest any entre un 18 i un 20% per la menor demanda d’empreses i institucions públiques com a conseqüència de la crisi, segons estima l’Associació d’Empreses Elaboradors de Paneres i Lots de Nadal (ASLOVAC).

Per incentivar les vendes, el sector ha retallat els preus entre un 7 i un 15% i ha reforçat les campanyes de màrqueting regalant abonaments d’hotel o rutes d’enoturisme i ecoturisme però tot i així, les empreses “cada cop fan les comandes més tard, més a última hora”, segons explica Oleguer Brunet, gerent de la botiga online manresana Molt Bo, dedicada als productes catalans artesans de petits elaboradors.

I a més de variar el tempo de les comandes, aquest any també en variarà l’import. “Molts han baixat el seu pressupost més d’un 50%, i allà on es dedicaven 150 euros per lot, ara no es passa dels 60”, assegura Juan José Guisado, propietari d’Eurolotes, una de les empreses més grans de l’Estat dedicada exclusivament al regal de Nadal, ubicada a Badalona. Per a aquest any, Guisado preveu una retallada en la facturació d’entre un 25% i un 30%, i puntualitza que “si la norma era fer 250.000 lots en una temporada, el 2008 ja ens vam quedar entre els 180.000 i 200.000, i aquest any no arribarem als 140.000”.

Dins del sector, però, hi ha opinions optimistes. El Corte Inglés, gran distribuïdor, confia a obtenir resultats moderadament bons, “no pitjors que l’any passat”. Les condicions de compra, la varietat oferta i la fidelització dels clients li donen avantatges.

Conseqüència pels elaboradors
El president d’Aslovac, José Conca, assenyala que les vendes ja van baixar l’última campanya de nadal i adverteix de l’impacte a nivell d’ocupació que pot tenir una disminució de la demanda, segons recull l’agència EuropaPress. Darrera els lots de nadal “hi ha molts llocs de treball, no només elaborant-los sinó també de les empreses agroalimentàries proveïdores, de transport i envasat”, remarca. És el cas del sector industrial del porc ibèric, ja que el 20% de tot el pernil ibèric que es compra a Catalunya durant un any es compra al desembre.

Segons Conca, les cancel·lacions provenen fonamentalment del sector immobilliari i la construcció. El president d’Aslovac destaca que hi ha lots des de 7 euros i que el preu mig se situarà aquest any entre els 20 i 25 euros, un cost que considera assumible per les petites i mitjanes empreses.


Una mostra de diferents lots en els prestatges d’El Corte Inglés FOTO: M.A.TORRES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa