En vistes a la Cimera sobre el Canvi Climàtic que se celebrarà a partir de la setmana que ve a Copenhaguen no és potser el millor moment per admetre-ho, però els viticultors anglesos es beneficien de l’escalfament global, una realitat que consterna el planeta. El motiu és que amb el canvi climàtic, tenen més possibilitats d’elaborar vins de qualitat. La verema del 2009 ha estat miraculosa sobretot per als vins efervescents, anomenats ‘sparklings’.
“Aprofitem una catàstrofe mundial. Això sembla horrible, però és així”, reconeix Christopher Foss, cap del servei dels estudis vitícoles al Plumpton College. “El sud d’Angleterra gaudirà en deu anys del clima actual a la vall del Loira, i en vint anys del del Bordelais”, explica.
D’ara endavant, els productors anglesos que replanten milers d’hectàrees de vinya redescobrint tradicions vinícoles oblidades des dels romans i els normands, es freguen les mans. Les diverses collites del 2009 s’anuncien d’excel·lent qualitat, amb una producció rècord que superarà els tres milions d’ampolles, un augment de 50% respecte a la mitjana dels cinc últims anys.
Els viticultors, dispersats en una vintena de comtats majoritàriament al sud del país, tenen grans esperances en els blancs tranquils o espumosos tipus xampany. Els anglesos insisteixen en la proximitat entre el que anomenen “el jardí d’Angleterra” i el terrer de la Xampanya, distants per uns 350 km però geològicament propers, amb un sòl argilo-calcari comparable.
Tanmateix, les previsions de Greenpeace han suscitat reaccions diametralment oposades a una banda i a l’altra del canal de la Mànega: consternació a les regions vitícoles de la Borgonya i el Roine, i una evident satisfacció a les vinyes del Sussex, del Kent, del Dorset i del Gloucestershire.
En una inforamció difosa a principis de setembre, Greenpeace prediu que d’aquí la finals del segle XXI, “la latitud òptima pel conreu de la vinya es desplaçarà uns 1.000 km en direcció a l’hemisferi nord”, si no es fa res per reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle. De fet, certs vins francesos ja han pergut la seva tipicitat. Són massa ensucrats amb l’alcohol més marcat.
La satisfacció anglesa, però, podria acabar aviat. Ja que si 2 graus més en la temperatura global representen una benedicció per a la qualitat dels raïms, el pronòstic és d’una alça d’entre 6 i 8 graus d’aquí la finals de segle.
Ricàs Selley, geòleg especialitzat en petroli i vinya, i professor emèrit a l’Imperial College de Londres, indica que fins i tot a certes regions meridionals angleses no s’hi podria conrear vinya per ser massa càlides d’aquí a 75 anys.
Mentrestant, però, els vins anglesos comencen a guanyar medalles als concursos internacionals. Tot i això només un 3% del vi que consumeixen és d’origen anglès, continuen sent els primers importadors mundials de xampany amb 30 milions d’ampolles anualment.
Les vinyes angleses es beneficien del canvi climàtic FOTO: VADEVI.cat