Les vinyes del Prior

L'Oficina de turisme del Priorat proposa un recorregut en cotxe per la comarca

La Cartoixa de Scala Dei, fundada al segle XII, és el punt de referència i visita obligada de la comarca del Priorat. Els seus dominis ocupen actualment bona part del territori de la DOQ Priorat, que es caracteritza pels pendents de llicorella. Els seus vins són un reflex de les dures condicions climàtiques i de la peculiar orografia. La presència dels monjos fins a mitjans del segle XIX va afavorir decisivament el conreu de la vinya i la qualitat d’un producte que avui dia gaudeix de prestigi internacional.

Un dels pobles emparats dins la DOQ Priorat és Bellmunt, on podem trobar diversos cellers de gran qualitat. Amb un passat miner, mostra arreu les restes d’aquella activitat que durà segles i va marcar força el seu caràcter. L’antic complex miner de la Mina Eugènia és avui dia un centre d’interpretació de la mineria a Catalunya que val la pena visitar. Cal destacar també l’edifici modernista des d’on s’administraven les mines i on hi havia el laboratori (Casa de Les Mines, 1905). L’originalitat del poblet bé simbolitzada pel seu campanar blanc, l’únic del Priorat.

Seguint la carretera arribem al Lloar. Antic camí de pas entre l’Ebre i Tarragona que empraren antigues generacions de viatgers. Carrers costeruts molt característics i balcons sobre el riu Montsant. Un racó pintoresc per passar-hi una estona el trobem a la Font Vella.

Gratallops és un dels centres de la gran activitat vinícola actual. Al seu terme trobem, a part de la Cooperativa que aplega la collita dels petits pobles veïns, diversos cellers ben famosos. La pintoresca ermita de Consolació presideix el panorama.

A Torroja hi té la seu el Consell Regulador de la DOQ Priorat. Conserva interessants detalls de l’antigor en els seus carrers pavimentats amb còdols de riu i, sobretot, un orgue barroc a la parròquia de Sant Miquel dels més antics de Catalunya. Al celler-museu de Joan Pàmies es pot admirar una col.lecció particular de premses i altres antics estris vinícoles entre diverses eines del camp.

Porrera és un poble voltat per costers d’avellaners i de vinya (garnatxa i carinyena), on actualment s’hi han establert importants cellers. Tenen presència antigues cases senyorials moltes de les quals ostenten vells rellotges de sol, alguns d’ells de gran interès entre els que trobem el més gran de Catalunya. Altres llocs per visitar són l’ermita de Sant Antoni Abat (1610), i l’església parroquial, del s.XVIII.

L’antiga “Populeta” (Poboleda) vora el riu Siurana va ser on els cartoixans residiren mentre es bastia la Cartoixa de Scala Dei. Dels seus terrenys de llicorella sorgeixen vins d’excel.lent qualitat. Té una església de grans dimensions dedicada a Sant Pere i carrers de cases senyorials amb boniques portes adovellades. També hi ha altres paratges bonics com la font d’en Mingot, a 1km. del poble.

La Morera de Montsant és un antic poble d’origen sarraí sota els cingles de la serra Major de Montsant. Conserva una portalada romànica a l’església parroquial. Les ruïnes de l’antiga cartoixa de Scala Dei i el poblet del mateix nom es troben dins el seu terme municipal.

El poblet de Escaladei, antiga conreria del convent, fou en el temps dels cartoixans la seu dels negocis de la casa. Des d’aquí, el germà conrer dirigia els treballadors, monjos o no, que tenien cura dels cellers, ramats i conreus diversos. Avui és un racó encantador amb una esglesiola primitiva voltada de cases senyorials i d’importants cellers vinícoles. Les ruïnes de la cartoixa de Scala Dei són ara un monument que pertany a la xarxa de monuments del Museu d’Història de Catalunya.

La Vilella Alta és un petit poblet encibellat dalt d’un turó molt a prop de la serra de Montsant (vessant meridional). L’església parroquial guarda un retaule del 1700.

La Vilella Baixa és un poble molt pintoresc amb carrers molt costeruts de racons interessantíssims com és el carrer “que no passa”, clar testimoni d’èpoques medievals. El pont sobre el riu Montsant, amb el rerafons de les altíssimes cases tan característiques a la Vilella Baixa, constitueix la panoràmica per excelència d’aquesta població.


Vinyes i ametllers al Priorat FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari