VadeVi
Llena: “La millora de la comercialització és un dels reptes de la producció ecològica”

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, va particiàr al IX Congrés de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), a Lleida, amb l’assistència de més de 400 persones del sector ecològic vingudes de dins i de fora de l’Estat, que van abordar la qualitat i la seguretat alimentària.

El Congrés de la SEAE, de caire científico-tècnic i que es desenvolupa per primer cop a Catalunya, se celebra cada dos anys per a intercanviar resultats i conèixer els avenços de la recerca en agricultura, ramaderia i alimentació ecològica, així com la seva contribució al desenvolupament del sector, conformant un espai de diàleg i debat dels agents del sector, generador d’idees i projectes futurs. Aquest IXè Congrés ha ressaltat la contribució de la producció agrària ecològica catalana a la qualitat i a la seguretat alimentària mediterrània, un camp d’estudi que encara té molt camí a recórrer.

Llena va celebrar l’elecció de Lleida com a seu d’aquest esdeveniment atès que la consagra com a punt d’encontre del sector agroalimentari del país, i ho és per mèrits propis. Per la seva llarga tradició agrària, per disposar d’una Escola Superior d’Enginyers Agrònoms molt dinàmica i proactiva, i una administració (Ajuntament, Diputació i Generalitat) que ha fet una clara aposta per consolidar aquest territori com la capital agroalimentària del sud d’Europa. Així mateix, Llena ha felicitar els organitzadors per l’èxit de participació i també la qualitat dels ponents.

Durant la seva intervenció, el conseller va traslladar als assistents que el principal repte de l’alimentació ecològica és incrementar la demanda, sobretot, la interna. Actualment, “la producció ecològica només concentra l’1% del consum a Catalunya” ( un 0,65% al conjunt de l’Estat), mentre que Espanya és el principal país productor de la Unió Europea. Tot i així, hi ha demanda per part dels consumidors en accedir a aquests tipus de productes. Segons el conseller, “cal incrementar els índexs de consum de la producció ecològica per consolidar el sector i per aconseguir-ho cal incidir en la millora de la comercialització i en acostar el producte al consumidor en el lineal dels establiments comercials. Per Llena, “els circuits cap el consumidor no estan clars i el consumidor no sap on trobar aquest tipus de producció”. En aquest sentit, el subdirector de qualitat diferenciada de la Direcció General de Mercats Agroalimentaris del MARM, Clemente Mata, va afegir que “hi ha una part de la comercialització que va a parar als circuits convencionals, mentre que una altra es dirigeix a l’exportació. Per tant, encara hi ha molt camí per recórrer en la demanda interna”.

En relació a altres reptes que té el sector per endavant, el titular d’Agricultura va dir que són la innovació i la recerca, juntament amb la formació i la transferència de coneixement cap els productors. En aquest sentit, ha incidit en el Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012 de la Generalitat de Catalunya, amb set conselleries implicades, que contempla 105 actuacions per un import global de 37 milions d’euros, i que en aquest tercer any d’aplicació compta amb un pressupost de 8,1 milions d’euros. Amb més d’una quarantena d’organitzacions implicades, aquest pla estratègic té com a eixos, precisament, el foment de la producció i el consum, de la qualitat i de la innovació, facilitar sinèrgies entre demanda i oferta, amb l’objectiu de .millorar la producció: incrementar un 30% el cultiu ecològic; i connectar-la amb el consumidor: incrementar un 50% el consum d’aquests aliments a Catalunya.

Finalment, el conseller Llena també va comentar que la producció ecològica té “nombroses armes per convèncer el consumidor “ però no ha d’utilitzar ni l’argument de la seguretat, que està garantida en tot tipus de productes agroalimentaris, ni de la por. El seu consum ha de ser un factor proactiu de benestar i cal educar el consumidor cap aquesta direcció, segons Llena.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa