VadeVi
Llista Parker completa dels vins catalans 2013-2014
  • CA

Luis Gutiérrez ha puntuat més de 700 vins catalans per Robert Parker Foto: Joan Nebot

El primer tastador espanyol de Robert Parker ja ha publicat els tres articles que ha dedicat als vins catalans a www.erobertparker.com. Es tracta de tres reportatges, el dedicat als escumosos catalans, titulat “Cava and Other Sparkling Wines: Quality or Quantity?”; el dedicat als vins prioratins: “Priorat: Back at the Crossroads!; i el que tracta de la resta de denominacions catalanes: “Cataluña and Ten of its Appellations”.

Són tres articles que han guanyat molt en profunditat i rigorositat respecte als publicats pels anteriors tastadors de Parker (Jay Miller i Neal Martin) en edicions passades. Ara hi ha coneixement dels vins i les varietats de raïm locals i també de la història i dels reptes que cadascuna de les DO ha d’afrontar en el moment actual.

Així, quan parla dels escumosos i de la DO Cava, s’atura a parlar de la lenta fuita de cellers d’aquesta DO i dels baixos preus als que es comercialitzen alguns dels seus vins, però també parla de l’evolució d’algunes cases cap els vins de qualitat molt alta (n’esmenta específicament tres: Recaredo, Loxarel i Llopart).

A l’article que dedica a la DOQ Priorat, explica l’actual tendència a elaborar vins menys potents i el debat que està generant aquesta tendència, però també dóna veu a elaboradors tan qualificats com Sara Pérez, de Mas Martinet, que sobre un altre tema candent, l’ús de varietats de raïm franceses, opina: “eren part de l’èxit inicial del Priorat, així que són part dels nostres vins, són part de la nostra història, són part de Clos Martinet, així que les mantindré”.

Tot i això, no deixa d’haver-hi alguns errors, com quan s’inventa el riu Barberà, el de la “Conca del Barberà”, esclar, o que Barcelona té dues catedrals (Barcelona is the most important city of Cataluña. It’s so important it has not one, but two cathedrals!). També hi ha interpretacions ben curioses, com quan afirma que “Catalunya és l’ortografia en català de Cataluña” (Catalunya is the spelling in the Catalan language of Cataluña) donant per fet que, fins i tot escrivint en anglès, el nom de Catalunya s’ha d’escriure en castellà i que la “ñ” és inqüestionable i natural.

Especialment interessant és el retrat qua fa de l’error normatiu que atribueix a l’administració catalana d’haver substituit oficialment en nom de la varietat carinyena per samsó que, en realitat, correspòn a una altra varietat totalment diferent, la cinsaut, i de la promesa que diu haver arrencat del director de l’Incavi, Jordi Bort, de resoldre l’equívoc.

A la primera versió dels llistats dels vins també s’hi han escapat alguns errors, com el fet que no hi apareguin els vins del celler Vall Llach, confusions d’alguns cellers (Torelló amb Agustí Torelló Mata), petites errades que segons fonts de l’Associació Vinícola Catalana, que ha coordinat la visita de Gutiérrez a Catalunya: “es resoldran en un parell o tres de dies”.

Una mica d’estadística

Gutiérrez ha publicat comentaris de 702 vins, tot i que n’hi ha 7 sense puntuar. Hi ha vins de les 11 DO catalanes i de caves catalans (els caves no catalans puntuats, si n’hi ha, els publicarà relacionats amb les zones de l’Estat on s’elaboren).

Les DO per ordre de més a menys vins puntuats són: Priorat, 168. Penedès, 127. Cava, 116. Montsant, 77. Empordà, 54. Terra Alta, 48. Costers del Segre, 45. Catalunya, 24. Conca de Barberà, 16. Tarragona, 10. Pla de Bages, 9. Sense DO, 6. Alella, 2. Total: 702.

I les DO ordenades per ordre de la nota mitjana que han obtinguit els seus vins, també de major a menor, són: Alella: 92,00. Sense DO: 91,00. Tarragona: 90,40. Priorat: 90,20. Cava: 89,64. Costers del Segre: 89,32. Penedès: 89,18. Montsant: 88,99. Terra Alta: 88,92. Empordà: 88,51. Catalunya: 88,29. Pla de Bages: 88,11.

Conca de Barberà: 87,63.

A efecte de treure la mitjana, el “+” que acompanya la puntuació numèrica d’alguns vins, ha estat compotabilitzat com 0,5 punts. Així, per exemple, al Recaredo Turo d’en Mota 2001, puntuat amb “96+” , se li han adjudicat 96,5 punts. Els vins no puntuats no han estat comptabilitzats a l’hora de calcular la mitjana de la DO, ja que la modificaria de forma poc equitativa.

Com han estat confeccionades les llistes?

Les dues llistes que VADEVI.cat publica amb el nom de “Llista Parker dels vins catalans 2013-2014”, una per ordre de puntuació de tots els vins, i l’altra, classificant-los per DO, tenen algunes particularitats que val la pena tenir en compte.

Han estat confeccionades amb dades extretes del web de Robert Parker www.erobertparker.com, però no són la reproducció d’una sola llista, sinó que són fruit de l’encreuament de les dades dels vins tastats i puntuats als tres articles esmentats més amunt: “Cava and Other Sparkling Wines: Quality or Quantity?”; “Priorat: Back at the Crossroads!; i “Cataluña and Ten of its Appellations”.

Respecte a l’ordre en que hem classificat els vins, els criteris han estat els següents: en la llista en què hi ha tots els vins per ordre de puntuació, atès que hi ha molts vins que tenen els mateixos punts, hem aplicat un segon criteri que ha estat l’ordre alfabètic ascendent.

Per tant, en justícia no hi ha un “Top Ten”, sinó que, en tot cas es podria parlar dels “12 vins amb 96 punts o més”, ja que amb aquesta puntuació hi ha empatats els vins Arrels del Priorat Arrels, Clos Mogador 2011, De Muller Pajarete Solera 1851 Rancio, Ferrer-Bobet Seleccio Especial 2010 i Terroir Al Limit Les Manyes 2011, i per ordre alfabètic, els dos últims quedaríen fora dels 10 primers.

D’altra banda, VADEVI.cat informa de les puntuacions Parker atès el ressó internacional que assoleixen i la influència que tenen a l’hora de comercialitzar els vins arreu del món, però això no vol dir que comparteixi els seus criteris ni els seus mètodes.

Tot i això ens alegrem de les bones puntuacions generals i de la promoció que representa per als vins catalans la publicació d’aquests llistats.

I, ara sí, les famoses Llistes :

Llista Parker dels Vins Catalans 2013-2014 per puntuació

Llista Parker dels Vins Catalans 2013-2014 per denominacions d’origen

Luis Gutiérrez durant la seva estada al Penedès. Foto: Joan Nebot

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa