VadeVi
Lluís Foix: «el priorat era el vi dels carreters»
  • CA

El xef del restaurant barceloní Gresca, Rafa Penya, amb el periodista Lluís Foix. Foto: COMRàdio

El programa de COMRàdio de gastronomia i diàleg Dinem i en parlem d’avui ha estat tota una classe de pagès. Pel restaurant Gresca hi ha passat el periodista Lluís Foix, que tot i l’aparença d’un senyor de Barcelona ens ha descobert a un gran coneixedor del camp.

Rafa Peña, el xef del Gresca, en atenció al coneixement que té el convidat dels productes de temporada, li ha proposat un plat elaborat amb fruites del temps, un postre elaborat amb maduixa, gerds i móres, amb el que elabora una base gelada que combina amb nata muntada infusionada amb romaní, només lleument dolça.

Per acompanyar-ho, el director del VADEVI.cat, Joan Nebot, ha portat un cava que té el tret més distintiu en el fruit amb que s’elabora: raïm vermell. “Normalment amb la varietat trepat se’n fan vins rosats, però ara també se n’està fent vins negres, que pel color poc fosc d’aquest raïm, potser també els hauriem d’anomenar vins vermells” explica.

El cava en qüestió és el Mas Tinell Brut Rosé 2007. Precisament Nebot incideix en el fet que aquest cava duu l’anyada en l’etiqueta, i no només això, sinó també la data de desgorjat: “No té cap sentit que en els vins més senzills s’hi indiqui l’anyada, i en caves de preu molt més alt, no l’hi posin. És bo que cada cop més cavistes indiquin l’anyada i la data de desgorjat per assegurar-nos que no comprem un cava que s’ha endarrerit a la prestatgeria d’un supermercat o una botiga”.

En quant al motiu de la tria d’aquest cava, el director de VADEVI.cat diu que un candidat alternatiu hauria estat algun dels excel·lents vins dolços que s’elaboren a Catalunya, però que a l’estar en ple estiu s’ha decantat per un cava “es beuen més frescos i són més lleugers”. Questiona, però, l’hàbit de beure cava amb els postres: “Sovint el contrast entre la dolçor del postre i la sequetat dels caves brut nature que se solen beure, és excessiu”. Per això, explica: “He triat aquest que és un brut, amb un punt de dolçor. Les aromes de fruita vermella, espècialment maduixa, combinen perfectament amb el postre proposat per Rafa Peña”.

Foix sorprèn tothom: “M’alegro de l’elecció d’aquest cava elaborat amb raïm trepat, perquè el meu pare en tenia plantat, i últimament era una varietat deixada de banda, per considerar-se que feia un vi massa primitiu”.

Però la seva relació amb el vi no s’acaba en els records d’infantesa. “A casa tenim dues bótes de 300 litres de vi que ens fem nosaltres”. Destaca que Catalunya ha evolucionat molt en aquests últims trenta anys, però que un dels canvis més importants ha estat “la millora en la cuina i en l’elaboració de productes agrícoles”. I tria un exemple punyent per il·lustrar-ho: “el vi del Priorat era el vi dels carreters i dels borratxos, i això ha canviat d’una manera formidable”.

Es pot escoltar l’àudio del programa sencer al bloc del Dinem i en parlem .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa