VadeVi
López Casasnovas: «Emprenedors, són els nous vins menorquins»
  • CA

L’economista i conseller del Banc d’Espanya, Guillem López Casasnovas amb el forner Jordi Morera. Foto: COMRàdio

Aquest dimecres el programa de gastronomia i diàleg de COMRàdio Dinem i en parlem ens han donat una lliçó d’economia a través del pa. Al forn L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú ha estat visitat per l’economista i conseller del Banc d’Espanya, Guillem López Casasnovas. “Últimament se m’ha acudit una maldat, posar un impost al pa amb sal”, ha dit López Casasnovas. I s’ha explicat: “La gent s’hauria d’acostumar al pa sense sal, que és un additiu molt dolent perquè t’hi acostumes i sempre en vols més; enlloc de pujades d’impostos indiscriminats, aquí tenim una oportunitat que milloraria la salut”. És clar que, com explicava el Jordi, la sal no és només una qüestió de gust, “ajuda a fermentar i fa que el pa es conservi millor”.

Una ensaïmada amb cabell d’àngel -ensiamada, com en diuen a Menorca i d’altres indrets- és la proposta que el forner ha preparat amb el convidat. Guillem López Casasnovas és un menorquí que en sap un niu, d’ensaïmades. Per acompanyar-la, el director de VADEVI.cat, Joan Nebot, ens porposa un cava dolç, el Freixenet Malvasia. “Combinar el cava sec amb unes postres dolces seria maltractar el paladar”, ha assegurat Nebot.

“Erròniament solem identificar els caves més secs -els brut o brut nature- com els millors, quan en realitat el contingut de sucre no té res a veure amb la qualitat. Hi ha un grapat de cellers que estan tornant a elaborar caves de qualitat semisecs o fins i tot dolços molt bons i adequats per a acompanyar els postres dolços. Un és el Freixenet Malvasía” ha explicat Nebot, que segueix: “Freixenet és una casa molt coneguda pels seus productes més populars, però també elabora una gamma de vins i caves d’alta qualitat, de tiratge limitat i a preus molt raonables, com és el cas d’aquest cava, que per 12 euros ofereix un producte molt especial, elaborat amb la varietat autòctona subirat parent, també anomenada malvasia o malvasia riojana”.

Hem descobert que el pare del convidat era botiguer de vins i licors a Menorca i López-Casasnovas li llença al nostre expert una pregunta broma familiar: “Perquè al cava se li diu semi-sec i no semi-dolç?”.

En relació amb la reactivació econòmica, López Casanovas ha dit que ha de venir de la mà dels emprenedors, i Jordi Morera li contesta: “En el nostre cas, ser emprenedors ha passat per un retorn als orígens i tornar a elaborar pa de qualitat amb mètodes clàssics”. Incidint en aquest aspecte, l’economista ha posat l’exemple dels nous vins de qualitat que es tornen a elaborar a Menorca.

Un cop tastada la ensaïmada i el cava, Nebot fa una explicació: “Aquest cava té d’especial, a més de l’elaboració amb subirat parent, que és fet amb vi de diverses anyades i que el licor d’expedició, que s’afegeix per donar-li el punt de dolçor està fet amb vi que ha estat envellit 20 anys en bóta de castanyer, que li aporta aromes de vi ranci que se sumen a les de fruita confitada, orellanes i de mel”.

Es pot escoltar l’àudio del programa sencer al bloc del Dinem i en parlem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa