Les caves Loxarel estan situades a la Finca de Cal Mayol, a Vilobí del Penedès Foto: VADEVI.cat

El celler Loxarel, que dirigeixen Josep Mitjans i Teresa Nin, ha decidit, 25 anys després de la seva incorporació al Consell Regulador del Cava, abandonar-lo i etiquetar els seus escumosos sota els paràmetres dels escumosos elaborats pel Mètode Tradicional a la DO Penedès.

Segons el celler ubicat a la Finca de Cal Mayol, a Vilobí del Penedès, “aquesta decisió difícil s’entén com una oportunitat per identificar més clarament els nostres productes amb el territori que representen”.

Loxarel elabora l’escumós que anomena “109 Cava Gran Reserva Brut Nature“, que va rebre la segona millor puntuació (95) en la Llista Parker del 2012 que enguany ha confeccionat el tastador Neal Martin. És un escumós amb més de 109 mesos de criança en ampolla i que es comercialitza amb les pròpies mares a l’ampolla, sense desgorjar i sense etiquetar.

Es dóna el cas que fa uns mesos el Consell Regulador de la DO Cava va comunicar a Josep Mitjans que no pot comercialitzar el seu producte 109 emparat per la DO Cava atès que la normativa no permet comercialitzar un cava que no estigui etiquetat com a tal i que no hagi estat degorjat. Mitjans considera que les mares (manoproteïnes responsables de l’autòlisi) són una garantia de conservació del producte, ja que eviten els problemes d’oxidació i li donen caràcter a l’escumós.

A l’hora d’abandonar la DO Cava, a Loxarel es considera que el territori que comprèn aquesta DO, amb 159 municipis arreu de l’Estat espanyol (entre els quals n’hi ha d’Extremadura, el País Valencià o La Rioja), no permet aprofundir en les tipicitats territorials tan clarament com el Mètode Tradicional Penedès, que només inclou les vinyes que es conreen en un territori molt concret i delimitat.

A Loxarel també destaquen que “sota els paràmetres del Mètode Tradicional de la DO Penedès, els elaboradors poden treballar amb les varietats autòctones de la zona (com el sumoll o la garnatxa blanca) que, en alguns casos, no estan aprovades sota els paràmetres de la DO Cava”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa