Mas, amb la Cooperativa Falset Marçà

El president Mas brinda amb vi novell en una imatge d’arxiu. Foto: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Artur Mas, presidirà demà dimecres l’acte de presentació del llibre del centenari de la Cooperativa Falset Marçà, que tindrà lloc a la sala polivalent de Marçà (Plaça de les Arenes, s/n), a partir de les 19.30h. Durant l’acte, obert a la ciutadania, es podrà degustar el vi de la verema del centenari.

Prèviament, a les 18.10h, el president Mas farà una visita al celler cooperatiu de Falset, obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, on visitarà les instal·lacions i es reunirà amb socis i sòcies de la cooperativa per intercanviar opinions. A la visita l’acompanyaran l’alcalde en funcions de Falset, Jordi Puxeu, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president de la Cooperativa, Josep Maria Cots, entre d’altres autoritats. Seguidament, es desplaçaran a Marçà on després d’una visita institucional a l’Ajuntament, tindran lloc els actes de commemoració del centenari, amb la presentació del llibre i el tast del vi de la verema del centenari. Amb aquest acte culminen els actes que s’han celebrat al llarg de tot el 2012 per celebrar la trajectòria del celler.

El llibre: 100 anys fent vi

S’editaran 700 exemplars que es posaran a la venda a partir de demà. El llibre es vendrà posteriorment a les agrobotigues de la Cooperativa a Falset i a Marçà i tindrà un preu de venda de 20 euros. Els socis tindran descompte i el podran adquirir a 15. A més a més, tots aquells qui visitin el celler podran fullejar el llibre perquè hi haurà un exemplar de consulta.

Els textos han estat treballats per diferents autors locals coordinats per Jaume Teixidó Montalà, director de l’Arxiu. Els autors són Pere Audí Ferrer, Neus Rofes Ferré, Miquel Maria Ferré Martí, Maria Jesús Sánchez Soldevila, Fede Cortés Cortés, Marta Pelejà Muntané, Toni Orensanz i Jordi Soldevila. L’edició ha anat a càrrec de la Cooperativa Falset Marçà i l’Arxiu Històric Comarcal del Priorat, que té dipositats els fons documentals de les cooperatives de Falset i Marçà, motiu pel qual el seu responsable ha coordinat la redacció del volum. El disseny gràfic i la maquetació és obra de Jordi Vaqué i Marquès i la impressió s’ha fet a Gràfiques Falset SCP.

El llibre s’estructura en diferents apartats, després de les presentacions institucionals i la introducció, i aquests són els capítols:

– Marçà. Cooperatives

– El Sindicat en temps de guerra. 1936-1939

– El Sindicat Agrícola de Marçà de la postguerra a la mort de Franco

– De la democràcia a la unió

– El Sindicat Agrícola de Falset fins al final de la Guerra Civil

– La postguerra fins al 1969 214

– El final del franquisme i l’inici de la democràcia. 1970-1979

– La Cooperativa Agrícola de Falset fins a la unió. 1980-1998

– Fusió cap al futur, del 1999 al dia d’avui

Llistats de socis i de juntes directives, i puntuació de vins

El llibre presenta diferents nivells de lectura per facilitar el processament del gran volum d’informació que inclou: 300 imatges de les quals 280 són fotografies. Moltes d’elles en blanc i negre i les més recents s’han mantingut en color. El volum té 336 pàgines i es presenta amb cobertes dures i sobre-cobertes.

La procedència de les fotografies és diversa. Des de socis i amics del celler cooperatiu que les han prestat a diferents entitats com l’Arxiu, el Centre d’Estudis Falsetans, l’Associació “No jubilem la memòria” amb seu a Marçà i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

El llibre és un exemplar de divulgació en què s’explica molt detalladament l’evolució econòmica i social del celler cooperatiu des dels seus orígens fins a l’actualitat que la Cooperativa compta amb 350 socis i s’ha fet un nom en el mercat català i internacional exportant vins de la DO Montsant a 33 països d’arreu del món. En cada exemplar s’ha inclòs un DVD del videoclip “Les rondes del vi” enregistrat el 2012 també amb motiu del centenari. El document audiovisual es pot consultar al canal Youtube d’Etimonline i ja l’han visionat més de 4.500 persones.

Nou comentari