Aquest dissabte passat a Mas Blanch i Jové es va celebrar l’Any 3 de la festa a La Vinya dels Artistes, una iniciativa pionera i única que consisteix en omplir el paisatge garriguenc d’art de tot tipus, maridant-lo amb els vins Saó del celler. Aquestes obres es poden visitar tots els dissabtes al matí de 11 a 2h i estan obertes a tots els públics.

Enguany el protagonista ha estat Joan Brossa. Mas Blanch i Jové amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa i La Seca Espai Brossa ha organitzat aquest esdeveniment dirigit per Hermann Bonnín que va començar a les 7 de la tarda amb la inauguració d’un itinerari brossià obert a tothom i completament gratuït que va omplir de poesia els carrers de La Pobla de Cérvoles.

A les 8 de la tarda els convidats van poder veure la instal·lació “Primeres Notes (del cant de l’hortolà” d’Esteve Casanoves i Josepe Gil. Dividits en quatre grups, bastos, espases, oros i copes, les més de 600 persones van poder assistir a quatre espectacles que de forma simultània anaven passant en diferents indrets…

A l’interior del celler es va poder veure la màgia intima de l’il·lusionista Hausson integrada en l’obra “Entre el Cel i la Terra” de Gregòrio Iglesias.

Ja a l’aire lliure i davant de “L’Orgue de Camp” de Guinovart, el pallasso Tortell Poltrona va sorprendre tothom amb un espectacle brossià.

Al mirador (La finestra de Papillon), amb la Pobla de Cérvoles de fons, i a sota de l’escultura “La Llum Planant damunt la Terra” d’Esteve Casanoves, la Companyia Dei Furbi va reinterpretar “La Flauta Màgica” de Mozart.

I a l’Era del Guino, amb “La Sargantaneta” de Carles Santos de fons, la Companyia de la Rosa va representar el seu espectacle de Commedia dell’Arte, maridat amb els vins Saó Abrivat i Saó Blanc del celler.

Tot això fou el preludi del gran final. A l’amfiteatre de Joan Brossa “El no-res de tot” més de 100 capsgrossos van sorgir de les oliveres al ritme de la música dels grallers per inaugurar la escultura-reproducció del poema visual de Joan Brossa “Cap de Bou”.

La vetllada d’aquesta nit d’estiu va acabar amb un maridatge dels vins Saó Blanc, Saó Rosat, Saó Abrivat i Saó Expressiu amb una degustació brossiana i una A capgirada somrient al capvespre.

Aquesta festa dedicada a Joan Brossa és un pas més del projecte de la Vinya dels Artistes ideada pel pintor Josep Guinovart i que ja ha comptat amb la participació d’artistes de renom com Carles Santos, Esteve Casanoves o Gregorio Iglesias, les obres dels quals es troben instal·lades permanentment al celler i a les vinyes de Mas Blanch i Jové.

Una mica d’història

Guinovart, un dels grans pintors catalans contemporanis, reconegut a tot el món, té exposada l’última obra que va crear abans de morir (un mural de 10 metres dedicat al vi) donant la benvinguda als visitants del celler Mas Blanch i Jové, a la DO Costers del Segre. Guinovart, gran amic de la família, també va ser l’ideòleg de la “Vinya dels Artistes” una iniciativa pionera que integra plenament al vi en l’univers artístic. sala d’exposicions a l’aire lliure, enmig de la vinya, on escultures magistrals són testimonis del creixement dels ceps.

La Vinya dels Artistes es va inaugurar oficialment el 2010, i com a homenatge a l’esperit que la va concebre es va dedicar l’Any 0 a Guinovart, inaugurant de forma pòstuma la seva escultura “L’Orgue de Camp”.

L’Any 1 va ser dedicat al músic, compositor i creador Carles Santos, qui va crear l’obra “Vi Sonor”, un gran espectacle musical, un passeig per la història de la música i la gastronomia que va reunir més de 400 persones. Cinc pianistes, un violí i un cor van aconseguir transportar als convidats i fer-los viure una nit inoblidable. Com a testimoni del seu pas per la Vinya dels Artistes, Carles Santos hi va deixar la seva llegendària barca “La Sargantaneta” navegant a sobre d’una de les alzineres.

Esteve Casanoves va ser l’artista convidat durant Any 2. Casanoves dissenyà un amfiteatre que es va inaugurar amb l’espectacle “A la Molla de l’Os, l’Olivera”, una combinació de música, dansa i poesia que va crear un sentiment d’amor entre l’espai i els espectadors i que va servir com preàmbul de “La Llum Planant Damunt la Terra”, la impressionant escultura de més de 8 metres d’altura d’Esteve Casanoves que, presidint la vinya, integra el ferro, el vidre i la llum perquè es fusionin amb La Terra.

Enguany és l’any 3 i ha estat dedicat al poeta Joan Brossa. La festa organitzada per Mas Blanch i Jové i la Fundació Joan Brossa va tenir lloc el passat dia 6 de juliol i va ser de l’estil brossià més pur. Es va emplenar de poesia visual el municipi de La Pobla de Cérvoles, es va fer sortir màgia de darrera les bótes i capgrossos de entre les oliveres.

Paral·lelament, el pintor borgenc Gregorio Iglesias va pintar enmig el camí de La Vinya dels Artistes, la seva obra ‘Entre el Cel i la Terra’ un mural de 60 metres, creat durant gairebé dos mesos a l’aire lliure amb tintes xineses i colors naturals i que, des del passat dia 22 de juny es pot veure a les parets de la sala de bótes del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa