Mas d’en Gil Coma Vella 2008: la maduresa més fresca

Un cupatge de garnatxa peluda, garnatxa negra, carinyena i sirà, que té en l'elegància el principal argument

Mas d’en Gil Coma Vella 2008

DOQ Priorat

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 24 €

Tel. 977 830 192

Web: www.masdengil.com

El celler Mas d’en Gil va començar a elaborar vins el 1998, però la història li ve de molt més lluny: el 1998 va ser quan la família Rovira va comprar el celler a la família Barril, els propietaris del que aleshores s’anomenava Masia Barril, un dels pocs cellers prioratins amb vins de qualitat i embotellats, juntament amb Scala Dei i De Muller, abans de l’arribada dels Barbier, Pérez i Palacios que van reactivar la comarca.

Es tracta d’una finca a Bellmunt de 125 hectàrees, 45 de les quals de vinya, i que, lògicament, disposa de vinya vella, a més a més de la que es va plantar a partir del 1998. Des del començament, el plantejament va ser continuista amb el de Masia Barril: respectar al màxim les característiques de la vinya i del raïm per reflectir el caràcter del territori. Tot i això, es va modernitzar el celler i es va començar a fer criança en bóta als vins, cosa que no es feia en la etapa anterior.

El Coma Vella és el que al celler descriuen com “la benvinguda al sud del Priorat” el vi negre més accessible del celler, tant per preu -els altres dos vins que elaboren s’enfilen, gairebé 200 euros el Gran Buig i uns 40 el Clos Fontà- com per caràcter, més fi i afruitat. S’elabora amb un cupatge de garnatxa peluda (50%), garnatxa negra (20%), carinyena (20%) i sirà (10%) i té una criança en bóta de 12 mesos. El color ens avança el caràcter: és vermell robí, d’intensitat mitjana, és a dir, baixa per tractar-se d’un vi prioratí. A les aromes hi ha fruita madura -que no confitada- maduixa i gerds, però també notes vegetals d’herbes aromàtiques, bruc i romaní, amb un lleu torrat de les bótes que aporta complexitat, sense emmascarar el raïm. A la boca sorprèn, més després de veure que a l’etiqueta hi diu que té 15 graus: és fi i fresc, i malgrat tot, conserva el punt llaminer típic de la garnatxa i el caràcter madur i mediterrani.

Nou comentari