Des del primer estri destinat a modificar la matèria primera que s’ha de cuinar, un ganivet de pedra del neolític, fins als últims aparells que permeten l’alteració de les textures dels aliments en què es basa gran part de la cuina contemporània d’alt nivell. Tot està a l’abast del visitants, i les guies de l’Arts Santa Mònica ho expliquen de forma planera i entenedora en les visites guiades que es fan de dimarts a diumenge en diversos horaris.

Matèria condensada. Cuinar ciència converteix l’espai Laboratori de l’Arts Santa Mònica en un indret d’experiència en tots els àmbits. És possible participar en una recerca científica sobre el gust amarg i la memòria olfactiva, alimentar la curiositat amb un espai web accessible mitjançant codis QR i telefonia mòbil i cuinar virtualment amb els elements presentats a l’exposició. En el projecte es desenvolupen també un conjunt d’activitats com ara tallers i conferències que busquen que el visitant prengui consciència sobre el valor científic que té la cuina.

Una de les experiències que més sorprèn els visitants és el tast de la mel de vi, que s’elabora amb l’aparell Rotaval. Es tracta de concentrar vi dolç, al qual, mitjançant una destil·lació, s’extrau l’alcohol i gran part de l’aigua. L’avantatge del Rotaval és que, en treballar a molt baixa pressió, gairebé a zero, la temperatura d’ebullició i evaporació dels diversos components del vi és molt baixa, entre 25 i 40 graus i, per tant, no es modifiquen les qualitats del vi, que, en concentrar-se, manté els gustos i els matisos originals. Tal com explica Albert Rovira, el col·laborador de la Fundació Alícia que s’ha encarregat del projecte Vi dolç com la mel en aquesta exposició, “d’una ampolla de vi dolç de 37,5 centilitres, se n’extrauen només uns 30 grams de mel de vi sense alcohol”.

“Això permet que, fins i tot els nanos, puguin apropar-se al vi i conèixer-ne el gust i les qualitats”, afegeix Rovira. En l’exposició hi han col·laborat 45 cellers de totes les denominacions d’origen catalanes, que han cedit ampolles de vi dolç per dur a terme aquest projecte. Cada tres dies es treballa amb un vi diferent, i es pot tastar primer el vi original i després la mel de vi resultant. Per a Ismael Herrerías, un visitant de l’exposició, el més sorprenent del tast de la mel és que “manté intacte el gust del vi” i agraeix l’explicació tan senzilla del procés. “Això obre un camí nou per a la integració del vi en la gastronomia”, hi afegeix el seu company Javier González, mentre sosté el bastonet sucat en la mel de vi de moscatell que acaba de tastar.


Un grup de visitants escolta les explicacions de la guia sobre l’elaboració de la “mel de vi” FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa