Menú de carn a la brasa? Casa’l amb un escumós d’Alella

El sommelier Javier Campo recomana prendre el Marfil Blanc de Negre Brut 2010 amb còctel de gambes o petxines de pelegrí

Si he de posar un qualificatiu al nostre protagonista d’avui, diria que és espectacular. Sortint-se del dogma de la DO Cava, el Celler Alella Vinícola amb els germans Garcia al capdavant, elabora vins escumosos dins la DO Alella entre els quals hi ha aquest Marfil Blanc de Negre Brut 2010.

Elaborat amb garnatxa negra 100%, aquest vi escumós passa un mínim de 12 mesos amb segona criança encara que pugui viure molt més temps a l’ampolla. No és costum fer un blanc de negres escumós a Catalunya, la qual cosa encara fa el més singular.

D’altra banda, el sauló i la proximitat de les vinyes al mar li confereixen un caràcter molt mediterrani a aquest vi escumós. Aquestes singularitats van fer que als Premis Vinari 2015 s’endugués un Vinari d’Or. El seu color daurat amb una integrada i elegant bombolla, malgrat la no excessiva criança, no ens mostra que està elaborat amb un raïm negre. Al nas les coses canvien i mostra fruita vermella quasi de manera descarada tal que un negre, tot i que també hi són presents tocs d’albercoc i herba. El carbònic es torna agradablement explosiu a la boca, com si amb el contacte es trenquessin les bombolles al uníson. De pas suau i un tant golós, es presenta floral i amb una molt ben equilibrada acidesa.

Com ja hem parlat, el vins escumosos són molt bons conductors de sabors a l’hora de fer maridatges o harmonies amb menjars. Aquestes festes de Nadal, quan tenim la bona costum de celebrar els àpats familiars amb bombolles, podem començar amb el Alella Marfil Escumós Blanc de Negres 2010 com copa de benvinguda i aperitiu acompanyant-lo amb unes torrades de salmó i formatge fresc i unes anxoves.

Un còctel de gambes amb préssec i salsa rosa encaixa a la perfecció amb aquest escumós. Fruits del mar com ara les petxines de pelegrí o els peixos blancs amb una salsa d’estragó (per exemple) també ens faran gaudir d’una bona festa.

La carn a la brasa, tan presents a la cuina del Maresme, és la que més goig ens fa de maridar amb aquest escumós blancs amb reminiscències de vi negre per els seus tocs de cirera i maduixa. El menú està servit!

Javier Campo és Sommelier del restaurant Villa Retiro de Xerta.

Nou comentari