VadeVi
Més de 120 vins alellencs al jardí de la Vil·la Martorell
  • CA

Aquest dilluns la Vil·la Martorell, o més coneguda com l’antiga escola Hamelin, es va transformar en un pati per als professionals del món del vi on es van aplegar més de 120 referències vinícoles de la zona. La segona edició de la “Vinografia dels Alella” que organitza la revista Papers de Vi i que se celebra cada quatre anys, pretén reunir els millors vins de la regió, amb les seves singularitats i les novetats més radicals de nous elaboradors.

La cita prometia, i per això, cal degustar el context dels vins de Barcelona. Alella és la DO més petita de Catalunya i una de les de l’Estat (només són inferiors les tres denominacions basques de txakolí i les tres denominacions de parcel·la de Castella – La Manxa). Acariciada per la brisa marina, envoltada de terrers de sorra – el sauló-, i el Parc Natural de la Serralada de la Marina, dista tan sols 15 km de Barcelona. Té cellers de tradició centenària, com Alella Vinícola, una de les catedrals del vi més maques de Jeroni Martorell, deixeble de Gaudí. També destaquen els cellers moderns i sostenibles com el Celler de les Aus d’Alta Alella, empreses emblemàtiques com Parxet o Raventós d’Alella, els petits elaboradors i nous emprenedors que estimen el seu territori per fer-ne els millors vins de proximitat.

El gran tast de “Papers de Vi”

Entre els vins que van omplir les copes dels més de 200 professionals que van assistir a la sessió hi havia els vins clàssics de la regió, elaborats amb la pansa blanca, la varietat estrella que dóna vins de gran expressivitat. Aquesta varietat blanca la saben tractar molt bé els vuit cellers reconeguts a la DO: Alella Vinícola, Roura i Bouquet d’Alella, situats a Alella; Alta Alella/Celler de les Aus i Quim Batlle, a Tiana; Raventós d’Alella (abans Marquès d’Alella) i Can Roda, a Santa Maria de Martorelles; i l’Altrabanda, a Martorelles.

Tots ells van explicar les seves marques insígnia i els diferents estils que els permet treballar aquest raïm que neix de les terres de sauló i els dies de sol mediterranis. Algunes sorpreses incloses. De la versatilitat de la pansa blanca en fan vermuts, o aperitius tipus clarea i vins de Taronja. També és excepcional per a l’elaboració d’escumosos, recordem que la pansa blanca és com es denomina en aquesta regió la varietat xarel·lo del Penedès. Sola o en cupatge, a Alella hi ha un gran repertori de caves, escumosos i ancestrals que poden acompanyar tots els àpats, des de l’aperitiu fins a les postres, d’estils secs fins a més dolços. I no ens deixem els fantàstics vins de postres i els generosos, un dels perfils més tradicionals de la varietat amb els populars “vins de gualda” del segle XX, i que encara es troben les soleres antigues de la cooperativa, actualment el celler d’Alella Vinícola.

Xavier García, enòleg d’Alella Vinícola

Efectivament, Alella desperta passions amb els seus vins. I és per això que a l’anterior llista s’hi sumen 14 professionals i/o apassionats del vi que amb els seus esforços personals i l’assessorament dels anteriors cellers han pogut fer realitat els seus somnis vinícoles. Són els casos de Carles Sánchez que ha tret al mercat la pansa blanca Alquímia, procedent de vinyes velles de més 60 anys que li va cedir un vell pagès de la zona i amb l’ajuda d’Alella Vinícola l’ha poguda elaborar. Aquest celler també acull l’únic vi kosher de la DO, l’In Vita de Castillo de Sajazarra, empresa afincada a la Rioja que a més té vinyes a la Roca del Vallès. Aquests ja duen unes quantes anyades d’un vi blanc, i la novetat d’enguany, és un rosat pàl·lid de garnatxa i sirà kosher. I no només Alella Vinícola fa realitat els desitjos dels apassionats, la plataforma online “Wine is social” se suma als projectes d’aquesta regió tan propera a Barcelona i va demanar a Alta Alella que els elaborés una pansa blanca atractiva i fresca que comercialitzen al portal amb el nom Vora la Mar.

Hi ha més projectes per treure’s el barret, com els tres companys de Testuan que tenen les vinyes a Cabrils i ja duen sis anyades del vi blanc 3 de Testuan. O els emprenedors itinerants dels Dotzevins, una parella d’amics que està elaborant un vi a cada regió de Catalunya, on Alella és una de les sis DO que ja tenen al mercat. I les versions que cada any treu la mateixa revista organitzadora de l’esdeveniment, els vins de Papers de vi, que sorprenen any rere any amb nous estils de vins i treballant amb els diferents cellers.

La DO amplia horitzons

La Vinografia aplega els vins que s’elaboren en les vinyes situades en qualsevol dels 30 municipis de la DO Alella (en els darrers anys s’han incorporat 10 municipis del Maresme i Vallès, i a més, Arenys de Munt i Llinars del Vallès estan en tràmits d’incorporar-s’hi).

Així mateix, el viticultor Oriol Artigas que té el celler a Llinars, presentava la seva franja de vins de parcel·la, procedents de vinyes velles i singulars d’entre Alella i Vilassar de Dalt, on hi té plantades més de 30 varietats de raïm, fins i tot la godello, típica del nord-oest de la Península. Artigas ja s’està erigint com una de les noves promeses de la regió i treballa amb viticultura ecològica i la mínima intervenció en els seus vins. Els altres companys d’Arenys de Munt, el celler Talcomraja, comparteixen filosofia de practicar un conreu sostenible i de proximitat, per donar valor al territori i decideixen recuperar vinyes del Maresme. El 2012 van crear un celler d’autoaprenentatge amb campanyes de micromecenatge per començar a veremar, vinificar i conèixer les peculiaritats de l’entorn. I aquest 2016 han tret els seus vins totalment naturals, productes de proximitat amb els que integren valors tradicionals i cooperativisme.

Després de cinc hores de tast, molts dels vins havien captivat els paladars de distribuïdors, sommeliers, periodistes i prescriptors de la jornada, que afortunadament amb la seva frescor van alleugerir la calor de la tarda, i amb les notes salines i de plantes mediterrànies transportaven fidelment als terrers propers. Des de VADEVI.cat animem a l’organització a repetir edició ben aviat!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa