VadeVi
Més de 300 assistents al Simposi sobre Viticultura i Enologia Ecològica
  • CA

Setze ponències i taules rodones han portat a més de 300 persones a l’Auditori municipal de Vilafranca del Penedès aquest dimecres i dijous 25 i 26 de novembre.

El director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, inaugurava aquest tercer simposi de producció agroalimentària, dedicat enguany a la viticultura i enologia ecològiques, que s’emmarca en el Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i s’ha organitzat coordinadament des del Departament i l’INCAVI.

L’èxit de participació mostra l’interès del sector per la transferència d’informació d’actualitat a un col·lectiu que cada dia creix més i es fa més professional. L’accés al coneixement és bàsic per incrementar la qualitat de la producció i el resultat econòmic de tots els empresaris agrícoles.

Segons va manifestar el director general “aquesta edició del simposi s’ha volgut dedicar al sector ecològic més emergent en els darrers anys”. En concret, tal i com va afegir Vilarrasa, “aquest any ja s’ha passat de les 10.000 hectàrees de vinyes certificades ecològiques”, una superfície que –com ha ressaltat- “suposa aproximadament el 20% del total de les vinyes catalanes”. Pel que fa a les empreses lligades a l’elaboració de vins i caves ecològics “el nombre actual ja supera les 200, el que suposa un 15% del total d’empreses dedicades a aquest sector”. I, en relació al volum de facturació, el director va voler destacar el fet que “el sector de la vinya i el vi, amb un volum que a l’any 2013 s’apropava als 40 milions d’euros, també és el primer sector ecològic a casa nostra”.

L’interès pels productes ecològics va creixent arreu d’Europa i del món i cada cop hi ha més consumidors interessats en aquest tipus de productes. Catalunya no està al marge d’aquesta tendència, com ho demostren les dades de producció i consum i de facturació de les empreses del sector ecològic que en els darrers anys van incrementant-se de forma notable.

Les temàtiques tractades per les diverses ponències han anat des dels aspectes legals, com són la situació legal de productes autoritzats en vitivinicultura ecològica, com d’altres de més pràctics, com l’optimització dels tractaments amb sofre o coure i els seu impacte ambiental.

També es van fer dues taules rodones, que van donar l’oportunitat d’exposar i debatre els temes des de diverses òptiques i punts de vista. La primera es va dedicar a l’assessorament en viticultura ecològica.

La segona, que va tancar els continguts del simposi i va tractar sobre la comercialització del vi ecològic, va estar moderada per Joan Nebot, director de VADEVI.cat, qui va també moderar la resta de la jornada.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec del cap del Servei de Viticultura i Enologia de l’Incavi, Xoán Elorduy.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa