Ja s’ha tancat la primera carta de vins catalans. L’empresari promotor de la iniciativa és Josep Maria Roldàn, que ja ofereix una proposta semblantal Penedès i que ara va més enllà i la porta arreu del país. Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, deLa Guia de Vins de Catalunya, ajuden en la selecció de cada carta com a assessoria externa. L’objectiu és que entrin en la llista entre 50 i 60 vins per any, que es posaran a l’abast dels consumidors en els restaurants. La xifra d’adherits augmenta dia rere dia i s’ha arribat a 80. La iniciativa compta també amb el suport de la Fundació Institut Català de la Cuina, Cuina Catalana i Wine Moderation.
Cada carta està composada per 14 o 15 ampolles de totes les Denominacions d’Origen, i no están descartats els vins sense DO que tinguin la qualitat exigida. Cada vi ve amb tota la informació escaient: anyada, cupatge, DO, celler, tractament i elaboració, a més d’uns quants descriptors de cadascun i suggeriments de maridatge.
Els vins deixen de distribuir-se quan s’acaba cada estació. Això obre el camí, per mitjà d’un informe que rebrà cada celler al final del trimestre en que participi, per engegar el seguiment de les gestions de venda fetes durant aquest període, tot empaitant els distribuïdors locals de cada marca.
Per aquesta primera carta, els vins triats pertanyen a vuit de les dotze DO: Terra Alta (Bàrbara Forés Negre), Cava (Rexach Baqués BNGR2006, Gran Bach Brut), Empordà (Espelt Terres Negres, Terra Remota Camino), Catalunya (Signes de Bodegas Puiggros), Penedès (Ferré i Catasus Blanc Expressió, Loxarel Gaia, Martí Serdà Vinyet Blanc, Parató Samsó), Montsant (Les Sorts Rosat), Costers del Segre (L’Olivera Missenyora), Priorat (Aixalà Alcaït Destrankis 2009). Tots tenen puntuacions de més de 8,8 a la Guia de Vins de Catalunya. Jordi Alcover explica que es tracta de vins de gran qualitat que en massa casos tenen una difícil sortida en el mercat, per problemes en la distribucióm o per les petites dimensions dels cellers, entre d’altres raons.
El restaurant gaudeix del gènere en dipòsit, i en acabar la carta se li retira el que no hagi venut.
Què es vol
“La intenció final és introduir els vins catalans als restaurants mitjançant aquesta carta complementària a la de l’establiment, en un número d’entre 50 i 60 l’any. L’efecte positiu pel vi català pensem que pot ser bidireccional: per una banda, eixampla el grau de coneixement dels vins catalans entre els restauradors i els manté al dia necessàriament, d’una manera passiva, sense esforç tangible ni risc. Per l’altra, l’esforç dels distribuïdors en acabar la vigència de cada carta pot significar que un vi que hagi funcionat durant aquells tres mesos es quedi dins la carta estable del restaurant, fent més gran el percentatge de vins catalans a les cartes, i a llarg termini també la quota de consum del mercat intern català”.
La justificació
“És un fet que les guies no acostumen a recomanar el consum dels vins que tasten, sinó que deixen al consumidor la tria lliure derivada de la informació que publiquin cada any. Per què, doncs, la Guia de Vins de Catalunya ha tingut la idea d’acostar-se a aquest projecte i col·laborar activament en la selecció dels vins que l’integren?” Jordi Alcover i Sílvia Naranjo es fan la pregunta i se la responen: la vocació d’estimular el consum de vi català a Catalunya per davant d’altres orígens, que ara sumen el 73% de la quota de mercat entre tots, i “la possibilitat de convertir un suggeriment, el que es fa en el llibre cada any, en una prescripció activa, per mitjà de traslladar els criteris de puntuació de la Guia a les taules dels restaurants, que són i seran encara per molt de temps el principal canal de venda dels productors de vi a Catalunya”.
La tercera raó és aconseguir anar desplaçant en número suficient, amb el temps, les referències d’origen no català presents majoritàriament encara a les cartes dels restaurants del Principat. “Així, amb la introducció de 60 vins l’any, estem segurs de que cada carta deixarà en la tria estable de cada restaurant un vi que hagi funcionat o cridat l’atenció a un col·lectiu de públic concret, raó suficient per que es quedi entre els productes escollits pels responsables dins la seva oferta permanent”.
Proposta de carta amb vins catalans FOTO: Guia de Vins de Catalunya