VadeVi
Microvinificacions, el nou projecte d’Avgvstvs
  • CA

El celler Avgvstvs ha tret al mercat Microvinificacions, una nova línia de vins que concentren la producció de vinyes procedents de diversos paratges del Penedès i que tenen una elaboració pròpia a les instal·lacions d’Avgvstvs Forvm.

Es tracta de vinificacions a petita escala, i de producció molt limitada – d’entre 500 a 2.000 ampolles per referència de cada vi-, que comporten un tret diferencial respecte de la resta de vins del celler i, per tant, cada any poden ser variables, tant en varietats com en elaboració de cada línia de vi.

Procès R+D

El projecte es va iniciar fa uns anys fruit de “petites vinificacions que es realitzen en cada verema per anar coneixent de forma més aprofundida parcel·les que formen part, en alguns casos, dels nostres vins, o bé de diferents vinificacions al celler amb algunes d’aquestes parcel·les o varietats”, explica el director tècnic del celler, Enric Roca, qui afegeix que aquest projecte s’emmarca en el procés d’R+D d’Avgvstvs Forvm.

En aquest sentit, en els últims anys s’ha afegit al procés d’elaboració dels vins el “dipòsit oval de ciment”, que també s’ha utilitzat en l’elaboració de la microvinificació del Xarel·lo Vermell. La primera característica interessant d’aquests ous és, doncs, la petita aportació d’oxigen al vi, afavorint l’expressió aromàtica. La forma oval del dipòsit genera unes petites corrents que fa que s’integrin molt millor les mares, provocant un remogut constant i una perfecte criança amb mares.

Els vins que Avgvstvs Forvm presenta són quatre: Garnatxa 2013, Xarel·lo Vermell 2014, Xarel·lo (+100) 2014 i Xarel·lo 2011, fruit de la inquietud del celler, per “conèixer, innovar i millorar en la producció de les nostres vinyes i els nostres vins”, explica Roca.

“La nova línia de vins, que també podem denominar de curiositats, es pot anar ampliant en futures veremes. De fet s’ha adaptat una nova zona del celler per microvinificacions, on es podran elaborar en exclusiva, aquestes i altres línies de treball”.

Avgvstvs Microvinificacions

GARNATXA 2013. Una Garnatxa de la zona de Santes Creus / Aiguamúrcia, elaborada de forma subtil i criada en bóta de roure de 500 litres durant 6 mesos.

XAREL·LO VERMELL 2014. Procedent de la zona de Olèrdola, vinificat en blanc i criat amb mares en dipòsit oval de ciment durant 6 mesos.

XAREL·LO (+100) 2014. Procedent d’una vinya centenària de la zona de Can Benet de la Prua i elaborat amb una criança en triples mares durant 5 mesos (les seves mares més les mares d’altres xarel·los elaborats al celler).

XAREL·LO 2011. Procedent d’una vinya vella del Baix Penedès, amb vistes al mar. Majoritàriament fermentat en roure francès i amb un llarg envelliment posterior en ampolla, amb aquest vi es vol demostrar que la varietat Xarel·lo pot donar bons vins de guarda.

Avgvstvs Microvinificacions es presenta el proper 18 de maig al Museu Marítim de Barcelona de 16 a 20.30h, en el marc de l’acte Viu els Nous Penedès 2015, on es tastaran les novetats del celler Avgvstvs Forvm de la mà dels propis elaboradors.

Sobre Avgvstvs Forvm

Cellers Avgvstvs Forvm és un petit celler de caràcter familiar que es troba al poble de Sant Vicenç de Calders, pertanyent al municipi d’El Vendrell, capital de la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

El 1982 els propietaris van adquirir la propietat Les Deveses, just on antigament passava la Via Augusta, a pocs quilometres de l’arc de Barà, actualment Patrimoni de la Humanitat. Per aquesta raó els noms dels seus vins i el seu logotip fan sempre referència al passat romà d’aquest paratge.

Avgvstvs Forvm té dues línies de productes: els vinagres gourmets i els vins. El celler va incrementar al 2014 la seva facturació en un 11% fins arribar a 1,5 milions d’euros, exportant els seus vinagres, el seu producte estrella, a mes de 30 països d’arreu del món, sobretot a Austràlia, Nova Zelanda, el Canadà i els Estats Units; i Anglaterra, Holanda, Bèlgica i Alemanya a Europa. El Japó s’ha convertit també en un altre dels mercats importants per als seus vinagres i aquest any comença a treballar amb Corea de Sud, Colòmbia, Perú i Tailàndia. La producció d’Avgvstvs Forvm es distribueix en 220.000 ampolles de vinagres chardonnay, cabernet sauvignon i merlot; i prop de 100.000 ampolles de vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa