VadeVi
Most Baixas Lehnberg: una altra manera d’entendre la vinya

[fitxatecnica]Most Baixas Lehnberg

Celler: Baixas Lehnberg
Zona: Mas Regany; Les Ordes (Aiguamúrcia)
Tipus: most ecològic sense conservants ni additius
Envàs: 1 litre
Etiquetat en català i en castellà
PVP: 3 a 5 euros per ampolla
Telèfon: 977 050 262[/fitxatecnica]En el municipi d’Aiguamúrcia, Alt Camp, a 450 metres sobre el nivell de mar, hi ha Mas Regany, una finca de 15 hectàrees dedicades al cultiu ecològic de vinya i olivera. Darrera d’aquest projecte ens trobem al Jesús Baixas i a l’Emma Lehnberg, que empesos per la seva manera d’entendre la vida s’hi van instal·lar ara fa 30 anys.

Les seves premisses són el respecte absolut per la natura i l’entorn. Per això van escollir aquest dos cultius històrics tan ben adaptats al clima mediterrani, no apliquen productes químics nocius ni fan una explotació intensiva del terreny com es fa en altres cultius més lligats a la industria agroalimentària actual.

A diferència d’altres viticultors, van decidir elaborar most enlloc de vi perquè si bé el suc de raïm és un producte present en tots els establiments d’alimentació, quan és d’origen ecològic ja és més difícil de trobar. Els efectes beneficiosos del vi per la salut ja es comencen a assumir pels consumidors, però en canvi, els del most encara estan infravalorats. És un fet que la societat està cada dia més preocupada pel seu benestar, i per a satisfer aquesta creixent preocupació, el most és un aliment que aporta equilibri energètic i gran part dels microelements necessaris per l’organisme. És fàcilment assimilable, de fet, fins i tots en poden prendre el nadons com a complement de la llet materna. També té un efecte revitalitzant i desintoxicant. Hem de pensar que les begudes energètiques que s’han posat de moda avui en dia, han pres de model la relació fructosa-glucosa natural del most. Tanmateix, no podem oblidar que el most negre és la principal font de polifenols, substàncies altament antioxidants i que per tant allarguen la vida de les nostres cèl·lules i tenen efectes anti-cancerigènes.

Elaboren dos tipus de most:
Blanc: normalment és un cupatge de macabeu i parellada, però l’anyada 2010 només porta macabeu. De color groc daurat brillant, en nas apareixen aromes varietals de fruita madura i pell de raïm. En boca és gratament sorprenent, perquè a diferència dels mostos més industrials carregats de sucre, aquest té un pas molt fresc, gens empalagós. Ideal per a qui no li agraden les begudes excessivament dolces.

Negre: porta ull de llebre, sirà i alicante bouschet. D’un atractiu color vermell picota, net i brillant, hem de tenir en compte que aquests mostos es filtren per evitar fermentacions inoportunes. En nas és golós, amb notes de fruites vermelles en confitura. En boca, concorda amb el que t’imagines que et trobaràs quan l’olores, de pas més golós que el blanc tot i que molt ben equilibrat en acidesa i alhora amb més estructura pel seu contingut en polifenols.

Anna Casabona és sommelier i responsable del Rebost-Vinoteca de Valls


Most Mas Regany FOTO: ANNA CASABONA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa