VadeVi
Cava de Paratge Qualificat: el gust per la singularitat
  • CA

Els Caves de Paratge Qualificat volen identificar –en paraules del President del CRDO, Pere Bonet, “a Caves singulars, elaborats amb raïms procedents d’una àrea delimitada i amb característiques geològiques i climatològiques especials”. De fet, el Consell Regulador ha aprovat recentment la normativa que regula la classificació, com a Caves de Paratge Qualificat, aquells productes que compleixin requisits com els següents:

• S’obtenen d’una àrea amb rendiment de producció per hectàrea d’un màxim de 8.000 kg de verema manual

• Les vinyes han de tenir més de 10 anys

• Vinificat a la propietat

• Rendiment d’extracció màxim per ha: 48 hectolitres

• Criança mínima de fermentació en ampolla: 36 mesos

• Cava d’anyada

“No es tracta d’un vi de finca -afegia Bonet-, sinó una nova categoria que se suma al sistema de classificació actual de la DO. A partir d’ara, per tant, els Caves poden classificar-se com a Reserva, Gran Reserva o de Paratge”.

Amb aquestes paraules obria l’acte de presentació del nou projecte, que ha tingut lloc aquest migdia al Palau de la Música de Barcelona i que, presentat per la periodista Pepa Fernández, ha reunit a autoritats, premsa nacional i internacional i a altres professionals del sector.

El president del CR també ha fet èmfasi en la llarga tradició vitivinícola del país i ha aprofitat per agrair la tasca dels pioners en l’elaboració d’escumosos tot i que –afegia, recordant les paraules del poeta Miquel Martí i Pol- “tot està [encara] per fer i tot és possible”. D’aquí que considerin necessària la creació d’aquesta nova categoria que –segons deia- “ajudarà al sector del Cava a millorar, a tenir millor projecció, millor imatge i una millor distribució internacional”.

Precisament sobre la idoneïtat d’aquest nou projecte i la imatge que actualment es té del Cava en l’àmbit internacional s’han manifestat quatre convidats especials a l’acte. Els Masters of Wine, Pedro Ballesteros i Lenka Sedlackova (amb el títol recentment aconseguit); el Millor Sommelier de l’Estat del 2015, Guillermo Cruz; i una sommelier de gran prestigi d’Alemanya, Yvonne Heistermann han protagonitzat una breu tertúlia i intercanviat algunes impressions sobre el sector i el seu futur.

Ballesteros, que no ha pogut assistir a la presentació però ha enviat un missatge de suport a través d’un vídeo, ha manifestat que aquest “és un moment històric per al sector del Cava” que amb aquesta iniciativa, “se li dóna el prestigi que es mereix el producte, anivellant-lo amb els millors del món”.

Lenka Sedlackova se sumava a la satisfacció i felicitacions per la nova iniciativa que creu que permetrà al Cava competir directament el “xampany i altres escumosos de gran prestigi mundial”. Tot i així, considera que encara hi ha molt de camí per recórrer i per a donar a conèixer les especificitats d’aquest producte al consumidor final, sobretot en l’àmbit internacional. “Caldrà donar moltes explicacions i educar al mercat de què és aquest nou producte i de què pretén aconseguir”.

Guillermo Cruz, per la seva banda, li ha predit un futur molt bo a un producte que ja de per sí és “tant versàtil i tremendament gastronòmic”. “S’obre un nou camí que desemboca en l’excel·lència”, afegia, “penso que és un pas endavant del sector”.

Els parlaments de la Consellera Meritxell Serret han posat punt i final al torn de paraules de l’acte i han estat també molt encoratjadors i de suport al CRDO Cava. “Aquesta iniciativa donarà més prestigi i singularitat si cap a un producte molt nostre i és per això que des del Govern català i des del Departament d’Agricultura hi donarem tot el suport i acompanyament que faci falta per consolidar-lo”.

L’acte de presentació ha seguit amb un breu concert amb el quartet de corda de l’Orquestra de Cambra del Penedès, que ha interpretat el “Prelude’ de la Suite per a cello en sol major BWV 1007”, de J.S. Bach; i “Vistes al Mar” d’Eduard Toldrà; i ha finalitzat amb un còctel al hall del Palau.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa