La cultura del vi és present a les actuals terres catalanes des de molt abans que Catalunya existís. Van ser els grecs qui van portar el vi a casa nostra per comerciar amb els pobladors nadius ibèrics, que fins aleshores consumien cervesa. Es pot dir, doncs, que la cultura del vi és anterior a la pròpia cultura catalana i ambdues s’han integrat de manera que és impossible separar l’una de l’altra.

No ha estat fins a l’actualitat que aquesta simbiosi s’ha posat en perill. I precisament ha calgut que la mateixa cultura catalana estigui en perill sota l’anomenada globalització per provocar que la tradició vitivinícola també estigui qüestionada.

La influència de la tradició anglosaxona està imposant el consum de la cervesa i els destil·lats d’origen diferent del vínic, empesos per multinacionals amb un poder de distribució i promoció enorme. Erròniament, els abanderats de la correcció política han estat incapaços de diferenciar el consum excessiu de begudes alcohòliques, generalment aquests destil·lats d’alta graduació aliens a la nostra tradició cultural, amb el que és el vi, un aliment apreciat per generacions de catalans que han sabut transmetre als fills com consumir-lo de forma responsable.

En aquesta direcció treballa l’Acadèmia Tastavins del Penedès, l’entitat bàquica més antiga de l’Estat, fundada el 1964. El seu objectiu és difondre la cultura del vi i l’educació del consum responsable de vi entre els joves de més de 18 anys. Precisament, la Nit de Vins de Vilafranca del Penedès, que es va celebrar divendres, s’emmarca en aquest últim objectiu. Per assolir-lo van organitzar una festa a Cal Figarot, el local social dels Castellers de Vilafranca, on cellers penedesencs van aportar els vins i el grup musical penedesenc Josephine; Pep Plaza, l’actor que dóna vida al Pep Guardiola de Crackòvia, i el músic Quim Vila hi van posar l’entreteniment. L’objectiu es va assolir i la gran nau que fa de local d’assajos de la colla castellera es va omplir majoritàriament de gent jove que va fruir de les actuacions, però que molt especialment tastava de forma selectiva els diferents vins que s’hi oferien i gaudia del vi d’una manera lúdica i ben diferent dels estereotips encarcarats més habituals.


La Nit de Vins celebrada divendres a Cal Figarot, el local d’assaig dels Castellers de Vilafranca FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa