Divulgar i impulsar la comercialització dels vins blancs elaborats amb garnatxa blanca. Per a assolir aquest objectiu la DO Terra Alta ha creat la marca Terra Alta Garnatxa Blanca, que alguns dels seus cellers començaran a aplicar ja aquest 2011. El Consell Regulador vol treure rèdit del fet que la denominació concentra una significativa part de la producció mundial d’aquesta varietat de raïm. La clara aposta de la DO Terra Alta es va manifestar la nit del divendres 29 d’octubre a la sala de premses del celler modernista de Gandesa, obra d’en Cèsar Martinell, datada de 1919 i escollida, per votació popular, una de les 7 meravelles de Catalunya. La Nit de les Garnatxes Blanques va ser tota una festa de llum i de color.

Com s’explica a Gastroteca.cat, la idea de crear un segell específic per als vins blancs monovarietals elaborats amb garnatxa blanca prové de l’existència d’una cultura i tradició dins de la Denominació d’Origen quant a l’elaboració vinícola amb aquesta varietat de raïm i que data de 1647. De fet, es tracta de la varietat que diferencia la DO de la resta perquè concentra un 75% de les plantacions de tot l’Estat i un terç de la superfície mundial. “La intenció no és la d’apuntar-se a la moda de recuperar varietats perdudes sinó que es deu al fet que des de finals dels anys 90 hi ha hagut un interès molt gran per treballar aquesta varietat de vins”, assegura Jaume Martí, secretari del Consell Regulador. “El nostre objectiu és dir al món que Terra Alta Garnatxa Blanca és un vi blanc que representa molt fidelment aquesta varietat de raïm a banda incrementar la quota de venda d’aquest vi”, afegeix. La iniciativa neix en el marc del pla estratègic de la DO on es contempla treballar amb nous productes com el vi blanc monovarietal de garnatxa blanca ja que és el que millor els caracteritza.

“Obtenir aquest distintiu no és fàcil; s’ha d’acreditar que siguin vins 100% elaborats amb garnatxa blanca i de molta qualitat”, assegura Martí. De moment, hi ha 14 cellers interessats en aplicar el segell als seus vins i 9 que ja tenen vins reconeguts per poder-ho fer. “No tenim cap previsió de vendes, però treballarem per augmentar el 20% de vi blanc que estem venent a l’actualitat. L’ideal, més enllà de les xifres de venda, és que la garnatxa blanca sigui un referent per al consumidor, com passa amb els vins chardonnay o albarinyo”, explica. El nou segell de qualitat es podrà veure al mercat a partir de la primavera de 2011.

La vitivinicultura a la Terra Alta té una tradició mil·lenària i la seva producció està reconeguda públicament per la Denominació d’Origen Terra Alta des de 1982. La zona de producció és la més meridional de la vitivinicultura catalana i està situada al sud oest de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses. Per la seva situació, per la vocació vitícola del seu terrer i les pràctiques culturals desenvolupades per la seva gent, la DO Terra Alta es una regió vitivinícola típicament mediterrània.

Les condicions del terrer afavoreixen, en caràcter general, la qualitat i expressió de varietats viníferes de maduració mitjana i tardana. Les viníferes més importants són la garnatxa blanca i el macabeu, per a les blanques; i la garnatxa fina, el samsó, el sirà i la garnatxa peluda per a les negres. Cal destacar que un terç de la superfície mundial de garnatxa blanca es conrea a la DO. La garnatxa blanca assoleix a la DO Terra Alta tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. Aquesta gamma de vins es completa amb els vins dolços naturals, les misteles i els rancis, tots ells obtinguts a partir de raïms de sobremadurats per l’acció natural del cerç que bufa durant la tardor. 1.660 viticultors acaparen la tradició vitícola de la zona, conreen entorn 6.500 hectàrees de vinya i produeixen una mitjana anual de 6.000 kg de raïm per hectàrea. En total hi ha 43 cellers inscrits a la DO Terra Alta.


La garnatxa blanca és la varietat típica de la Terra Alta FOTO: DOTA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa